Dünya

Güney Afrika'da kendisine ölü süsü vererek firar eden mahkum yakalanarak tekrar cezaevine konuldu

Tecavüz ve cinayetten hükümlü olan mahkum, kaçtığı Tanzanya'da yakalandı

14 Nisan 2023 12:42

Geçen sene Güney Afrika'da tutuklu olduğu hücresine yanmış bir beden bırakarak firar eden tecavüz ve cinayet suçlusu Thabo Bester, geçtiğimiz günlerde Tanzanya'da yakalandıktan sonra ülkesine gönderildi ve tekrar cezaevine konuldu

The Guardian'ın haberine göre, Tanzanya polisinin çalışmaları sonucu yakalanan firari mahkum, sınır dışı edildikten sonra cezaevine gönderildi.

Facebook'tan tanıştığı kurbanlarına tecavüz ettiği için "Facebook tecavüzcüsü" olarak bilinen mahkum, 2012 yılında bir kadını öldürdüğü ortaya çıktıktan sonra müebbet hapis cezası aldı.

Mahkum, geçtiğimiz sene mayıs ayında hücresine yanmış bir beden bırakarak firar etti. Cezaevi yönetimi, geçtiğimiz aya kadar, mahkumun kendini yakarak intihar ettiğini düşünüyordu. 

Geçtiğimiz ay sonuçlanan bir DNA raporu ile ölü bedenin Bester'e ait olmadığı kanıtlandı ve polis bir cinayet soruşturması başlattı. Adli tıp raporuna göre, hücrede cansız bulunan bedenin kafasına aldığı darbe sonucu öldüğü açıklandı.

Soruşturmada Tanzanya'ya kaçtığı tespit edilen mahkum geçtiğimiz günlerde Tanzanya polisi tarafından yakalanarak sınır dışı edildi. Mahkumun, cezaevinden kaçmasına yardım ettiği iddia edilen kız arkadaşı Nandipha Magadumana ile beraber Tanzanya'dan Kenya'ya kaçma hazırlığında olduğu aktarıldı.

Ayrıca, Magandumana'nın babası ve bir cezaevi çalışanı da mahkumun kaçış sürecine yardım ettikleri için soruşturmaya dahil edildi ve cezalandırıldı.

Cezaevi güvenliğinden sorumlu olan İngiliz G4S şirketi araştırma komisyonu tarafından ifadeye çağırıldı. Şirket yetkilisi Cobus Groenewoud, firar olayında bir güvenlik zaafiyeti olduğunu ancak tamamen kendilerinin sorumlu tutulamayacağını açıkladı. Ayrıca, şirket sorumlu olarak gördüğü çalışanları işten çıkardı.