Dünya

Güney Afrika'da iktidar partisi, yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı'nı destekleme kararı aldı

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa kendi çiftliğinde yaşanan bir soygunla ilgili yolsuzlukla suçlanıyor

06 Aralık 2022 09:04

Güney Afrika’da iktidar partisi, hakkında yolsuzluk iddiaları olan ve azil soruşturması geçirmesi beklenen Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’yı destekleme kararı aldı.

BBC’de yer alan habere göre, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’ya ilişkin hazırlanan bağımsız bir rapor, Ramaphosa’nın kendi çiftliğindeki bir hırsızlığın üzerini örterek yasaları çiğnediğini iddia etti. Ramaphosa herhangi bir uygunsuzluk olduğunu reddederken Sözcüsü de raporun “sorunlu” olduğunu savundu.

Hukuk uzmanları paneli tarafından hazırlanan raporun bugün Güney Afrika Parlamentosu’nda tartışılması beklenirken iktidardaki Afrika Ulusal Kongre Partisi (ANC) liderliği, çoğunluğu oluşturan milletvekillerine Ramaphosa’yı desteklemeleri yönünde çağrıda bulunduklarını açıkladı.

Ramaphosa, söz konusu raporu Güney Afrika Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.,

Muhalefet partisi Economic Freedom Fighters lideri Julius Malema, Ramaphosa’nın suç işlediğini savunarak görevden alınması çağrısında bulunmuştu.

Ramaphosa, 2018 yılında Jacob Zuma’nın yolsuzluk iddiaları sonucu istifasıyla göreve gelmişti.

Çiftlik soygunu

2020 yılında Limpopo eyaletinde bulunan ve Ramaphosa'ya ait olan manda зiftliğinden, bir grup soyguncu tarafından 500 bin ila 4 milyon dolar arasında miktarda bir para зalındı. Зiftlikten зalınan paranın meblağı ve kaynağı resmi olarak hiзbir zaman aзıklanmadı. Bu durum, зalınan paranın kayıt dışı olduğu iddialarını beraberinde getirdi.