Sağlık

Günde 11 dakika tempolu yürümek erken ölümleri azaltıyor

01 Mart 2023 11:29

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmada, günde 11 dakikalık tempolu yürüyüşün erken ölümlerin yüzde 10’unu önlediği belirtildi.

Şimdiye kadar birleştirilmiş en büyük veri analizinde araştırmacılar, 94 büyük çalışma grubundan 30 milyondan fazla katılımcıyı kapsayan 196 hakemli makaleye baktı. Daha sonra fiziksel aktivite seviyeleri ile kalp hastalığı, kanser ve erken ölüm riski arasındaki ilişkiyi inceledi.

British Journal of Sports Medicine dergisinde yayınlana çalışmayı gerçekleştiren Cambridge Üniversitesi’nden uzmanlara göre, tempolu yürüyüş, dans, bisiklete binme, tenis oynama veya yürüyüş, erken ölüm, kardiyovasküler hastalıkla beraber belirli kanser risklerini önemli ölçüde azaltabilir.

Araştırmacılar, haftada 75 dakika orta yoğunlukta aktivite yapmanın erken ölüm riskini yüzde 23 oranında azalttığını buldu. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 17 ve kanser riskini yüzde 7 oranında azalttığı ortaya çıktı.

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. James Woodcock, "Her gün sadece 10 dakika olsa bile kalp sağlığına ve kanser riskinizi azaltmaya önemli faydaları var" dedi.