Gündem

Gümüşhane Cezaevi'ndeki hükümlü Mustafa Kabakçıoğlu'nun ölümü Meclis'e taşındı

16 Ekim 2020 17:00

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gümüşhane Cezaevi'nde hayatını kaybeden hükümlü Mustafa Kabakçıoğlu'nun ölümünüyle ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile polislik görevinden ihraç edilen ve dört yıldır tutuklu bulunan Mustafa Kabakçıoğlu'nun tutuklu bulunduğu Gümüşhane Cezaevi'ndeki hücresinde bir plastik sandalye üzerinde hayatını kaybettiği iddiası tartışmalara yol açtı. Kabakçıoğlu'nun ölümü, Öeclis gündemine de taşındı.

CHP'li Tanrıkulu, Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması için gönderdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti: 

  1. KHK'lı Eski Polis Memuru Mustafa Kabakçıoğlu'nun Gümüşhane Cezaevinde tek kişilik bir hücrede plastik sandalye üzerinde hayatını kaybettiği iddiaları doğru mudur?
  2. Covid-19 şüphesi bulunan ancak Covid-19 testi yapılmamasına rağmen, bu şüpheyle 20 Ağustos tarihinde tek kişilik hücreye alındığı ve taleplerine rağmen sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmadığı iddiası doğru mudur?
  3. Cezaevi doktoruna sağlık sorunlarını bildiren bir mektup yazmasına rağmen Mustafa Kabakçıoğlu'nun hastaneye götürülmemesinin izahı nedir?
  4. Kabakçıoğlu’nun kaldığı hücrenin duvarlarının boyaları dökülmüş, yatağının merdiven altında olduğu ve yatağın kenarında alaturka tuvaletin bulunduğu, mutfak kısmının ise oldukça bakımsız durumda olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hasta tutuklu, hükümlü ve hükümözlülerin hücrelere alınmasının gerekçesi nedir?
  5. Türkiye genelinde illere göre 16 Ekim 2020 tarihi itibariyle Covid-19 belirtisi gösteren, testi pozitif çıkan ve hastane ile duruşmaya giden, cezaevine yeni giren toplam kaç tutuklu, hükümlü ve hükümözlü tek kişilik hücreye alınmıştır? Ayrı ayrı belirtilmek suretiyle cezaevlerine göre dağılımı nasıldır?
  6. 16 Ekim tarihi itibariyle bahse konu gerekçelerle tek kişilik hücrelere alınan akabinde yaşamını yitiren toplam kaç tutuklu, hükümlü ve hükümözlü bulunmaktadır?
  7. 16 Ekim 2020 tarihi itibariyle Gümüşhane Cezaevinde Covid-19 kaynaklı yaşanan mağduriyetlerle ilgili Bakanlığınıza toplam kaç başvuru yapılmıştır? Bahse konu başvurular ayrı ayrı belirtilmek üzere nasıl sonuçlandırılmıştır?
  8. 16 Ekim 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere ve ilçelere göre toplam kaç cezaevinde kaç tutuklu, hükümlü ve hükümözlüde Covid-19 Testi pozitif çıkmıştır?
  9. 16 Ekim 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere ve ilçelere göre toplam kaç cezaevinde kaç tutuklu, hükümlü ve hükümözlü Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirmiştir?

 

Olay, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Twitter paylaşımına da konu olmuş, mesajda, KHK'lı eski polis Mustafa Kabakçıoğlu'nun Gümüşhane cezaevinde, tahliyesine dört ay kala öldüğü belirtilmişti.

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada ise 29 Ağustos'ta vefat eden Kabakçıoğlu'nun hastaneye gitmek istemediğine dair dilekçe verdiği belirtilerek, ölümüne ilişkin soruşturma dosyasına giren fotoğraf ve belgelerin yayınlanması hakkında da soruşturma başlatıldığı belirtildi.