Ekonomi

Gübre krizi; artan enerji maliyetleri sebebiyle fabrikalar üretime ara veriyor

Verimliliğin arttırılmasında kullanılan gübre tarımsal üretim için kritik olmakla birlikte üretim sürecinde açığa çıkan karbondioksit biradan alkolsüz içeceklere geniş bir kullanım alanına sahip

27 Ağustos 2022 08:57

Tüm dünyada hızla artan enerji maliyetleri Avrupa'nın önde gelen gübre fabrikalarının üretimi durdurmalarına neden oldu.

Hürriyet'in haberine göre Dünyanın en büyük üreticisi Norveçli “Yara” şirketi üretimi yüzde 50 düşürdü. İngiltere’nin en büyüğü “CF Fertilisers” geçici olarak tüm üretimi durdurdu. Polonya’daki diğer iki büyük gübre üreticisi de hafta başında faaliyetlerini durduracaklarını duyurdu.

Verimliliğin arttırılmasında kullanılan gübre tarımsal üretim için kritik olmakla birlikte üretim sürecinde açığa çıkan karbondioksit biradan alkolsüz içeceklere geniş bir kullanım alanına sahip. Hatta bu tesislerden alınan CO2, hastanelerde ve birçok Avrupa ülkesinde mezbahalarda da kullanılıyor. Şimdi fabrikaların kapanmasıyla özellikle bira ve gazlı içecek sektörü endişeli.

Polonya’nın üçüncü büyük bira üreticisi Carlsberg Polska, haber sitesi POLITICO’ya yaptığı açıklamada, üretimi durduracaklarını ve diğer üreticilerin de benzer şeyi yapacağını söyledi. Şirket sözcüsü Beata Ptaszyńska-Jedynak, “Çok az insan karbondioksitin gübre yapımının bir yan ürünü olduğunun farkında. Bu ürün uzun süre stoklanamaz ve elimizde sadece birkaç günlük rezervimiz kaldı. Yani birkaç gün içinde üretimi durduracağız ve başkaları da aynı şeyi yapmak zorunda kalacak” dedi.