Kültür-Sanat

Guardian, Elif Şafak’a soruşturma açıldığını iddia etti; PEN Amerika, Türkiye’yi kınadı

“Türkiye hükümetinin mantığına göre F. Scott Fitzgerald’ın da Great Gatsby romanında içki içerek araba kullanmaya özendirdiği için tutuklanması gerekirdi…”

01 Haziran 2019 18:36

T24

PEN Amerika, İngiliz Guardian gazetesinin yazar Elif Şafak’a ‘Mahrem’ kitabıyla ilgili soruşturma açıldığı iddiası üzerine Türkiye’yi kınayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Elif Şafak’a yönelik soruşturmalar Türkiye’deki yazma özgürlüğüne yönelik rezil bir saldırı. Türk hükümetinin mantığına göre, F. Scott Fitzgerald da içkili araba kullanmayı özendirdiği için tutuklanmalıydı” dendi.

Elif Şafak, Abdullah Şevki isimli yazarın Zümrüt Apartmanı isimli kitabındaki pedofili içeren satırların ortaya çıkmasından sonra gündeme gelmişti. Şevki’ye tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, Şafak’ın Mahrem kitabında da benzer ifadeler olduğunu iddia etmişti. Şevki, gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı.

Guardian’da Alison Flood imzasıyla cuma günü yayınlanan haberde ise aralarında Elif Şafak’ın da bulunduğu yazarlar hakkında soruşturma başlatıldığı iddia edildi. Haberde, “Şafak, son iki günde binlerce taciz mesajı aldığını ve bir savcının 1999’da yayınlanan Mahrem ve 2016’da yayımlanan Havva’nın Üç Kızı’nı inceleme talebinde bulunduğunu söyledi” ifadelerine yer verildi.

Haberde, Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden Doğan Kitap’ın da bir kurum değil kişi zannedildiği görüldü.

Guardian’ın haberinden sonra PEN Amerika’nın Twitter hesabından CEO Suzanne Nossel adına yapılan açıklamda ise şunlar söylendi: “Yazar Elif Şafak’a yönelik cezai soruşturma yapılması, Türkiye’deki yazma özgürlüğüne çirkin bir saldırıdır. “Türkiye hükümetinin mantığına göre F. Scott Fitzgerald’ın da Great Gatsby romanında içki içerek araba kullanmaya özendirdiği için tutuklanması gerekirdi… "Bu gayrimeşru ve tacizkâr soruşturmalar, Türkiye hükümetinin ifade özgürlüğü, medya özgürlüğü ve yaratıcılığa karşı savaşında bir başka cephedir."