Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarına dair farklı rakamlar gündeme geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, ödeme gücü olmayan 6,1 milyon vatandaşın GSS primlerinin devlet tarafından karşılandığını belirtti. BirGün'ün aktardığına göre, Aile Bakanlığı ise bu sayının 8,3 milyon olduğunu iddia etti.
1 Ocak 2012 tarihinde zorunlu hale gelen ve brüt asgari ücretin yüzde 3'ü olarak belirlenen GSS primi, bu yıl yıllık 7 bin 200 lira olarak hesaplandı. SGK, işsizlik dönemine ait GSS prim borçları için vatandaşlara ödeme yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Ayrıca, gelir testi sonucuna göre aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan hane halkının GSS prim borcu devlet tarafından ödeniyor.
Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına göre, devlet tarafından ödenen prim borcu miktarı yıl sonu itibarıyla 103,9 milyar lira olacak. Ancak, iki bakanlık arasındaki rakamsal farklılıklar Sayıştay raporlarında da eleştiri konusu oldu. Sayıştay, gelir testi ve GSS primlerinin tahsilindeki uygulama farklılıklarını gidermek adına düzenlemeler yapılmasını önerdi.