Ekonomi

Gram altın, tarihi zirvesini yineledi

17 Temmuz 2023 09:09

Altın, yeni haftaya yatay seyirde başladı.

Gram altın (spot) önceki kapanışıyla aynı seviye olan bin 642 liradan işlem görüyor. Gram, bu sabah bin 652 liraya kadar çıkarak tarihi zirvesini yineledi.

Günün ilk saatlerinde 2 bin 700 lirayı geçen çeyrek altın, 2 bin 687 liradan fiyatlanıyor.

Yarım altın yüzde 0,02'lik yükselişle 5 bin 372 liradan satılıyor.

Önceki kapanışı 10 bin 710 lira olan Cumhuriyet altını, 10 bin 709 liradan alıcı buluyor.

Ons altın ise 2 dolarlık düşüşle bin 953 dolar seviyesinde.

Yurt dışı gündem

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişesiyle yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta yurt dışında yoğun veri gündemi, yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak.

Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar Çin ekonomisinin beklentilerin altında büyüme göstermesinin ardından tekrar gündeme gelirken, bu hafta açıklanacak makroekonomik veriler ve merkez bankaları yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin varlık fiyatları üzerinde etkili olacağı tahmin ediliyor.

Analistler, ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak inişin yapılabileceği ihtimalini öne çıkarmayı sürdürdüğünü, devam eden bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Altının ons fiyatı yeni haftaya yüzde 0,1 azalışla bin 953 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,8 altında 79 dolardan işlem görüyor.

Avrupa'da da geçen haftanın son işlem gününde karışık bir seyir öne çıkarken, bu hafta gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın sözle yönlendirmeleri ve bölgede açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Geçen hafta açıklanan ECB haziran ayı para politikası toplantı özetinde, faiz artışlarına devam edileceği sinyalleri verildi. Özette, Banka'nın gerekirse temmuz toplantısından sonra da faiz oranlarını artırmayı düşünebileceği belirtilerek, ileriki dönemlerde de veri odaklı kararlar alınacağı bildirildi.

Asya'da pay piyasaları haftaya karışık seyirle başlarken, bugün Çin'de açıklanan verilere göre, ekonominin beklentilerin altında büyümesi söz konusu seyirde başlıca etken oldu.

Çin hükümetinin, ekonominin farklı alanlarını destekleyici adımlarına karşın ülke ekonomisinin 2. çeyrekte yıllık yüzde 6,3 ile beklentilerin altında büyümesi resesyon endişelerini tekrar gündeme taşıdı.

Analistler, ülkede açıklanan verilerin karışık sinyaller vermeye devam ettiğini belirterek, Çin'de sanayi üretiminin haziranda yıllık yüzde 4,4 artışla beklentileri aştığını bildirdi.

Yurt içi gündem

Bu hafta yatırımcılar, yurt içinde TCMB'nin perşembe günkü faiz kararına odaklandı.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye yükselteceğini tahmin ediyor.

Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında Avrupa'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması, ABD'de New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.500 ve 6.600 seviyelerinin direnç, 6.400 ve 6.300 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Günün veri akışı

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

11.00 Türkiye, haziran ayı bütçe dengesi

11.15 ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

15.30 ABD, temmuz ayı New York Fed imalat endeksi