Ekonomi

Goldman Sachs, seçim öncesinde döviz piyasasında istikrarsızlık yaşanabilir uyarısı yaptı

Goldman, faizlerin üçüncü çeyrekte yüzde 30'a yükseltilmesini bekliyor

02 Mart 2023 12:16

ABD merkezli banka Goldman Sachs, seçim öncesinde döviz piyasasında istikrarsızlık yaşanabilir uyarısı yaptı. Bu durumun nedenleri olarak döviz rezervlerini yıllarca azalması ve alınan maliyetleri önlemler gösterildi.

Reuters'ta yer alan habere göre bankanın istikrarsızlık beklentisinin temel senaryo olmadığı belirtilerek yeni bir hükümetle ortodoks ekonomi politikalarına dönüşün tasarruf sahipleri ve şirketlerin endişelerinin artmasıyla kısa vadeli döviz piyasasını krize sürükleyebileceğine dikkat çekildi. 

Döviz riski kamu sektörüne kaydı

“Özel şirketlerin döviz riskleri önemli ölçüde azaldı ve aşırı risk seviyeleri öncesine dönerek ilave bir kırılganlığı ortadan kaldırdı” denilen raporda, “Ancak risk yok olmak yerine kamu sektörüne kaydı” ifadeleri yer aldı.

Goldman, altın, swaplar ve IMF Özel Çekme Hakları gibi likit olmayan varlıklar denklemden çıkarıldığında, geçen ay meydana gelen yıkıcı depremin ardından Türkiye'nin rezervlerinin "sadece" 42 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 41

ABD merkezli banka, Merkez Bankası'nın şu anda yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizini 2. çeyrekte yüzde 6,5'e kadar düşürdükten sonra üçüncü çeyrekte yüzde 30'a çıkaracağını öngördü. 2024'te ise faizlerin yüzde 19 olması bekleniyor. 

Goldman'ın yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 41. Enflasyonun 2024'te yüzde 24,9, 2025'te ise yüzde 13,6'ya gerilemesi öngörülüyor.

Banka, bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9, 2024'te ise yüzde 2,3 büyümesini bekliyor.