Dünya

Gıda krizi yaklaşırken Rusya: Yaptırımlar kalkarsa tahıl taşıyan gemilere insani koridor açarız

26 Mayıs 2022 08:07

T24 Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andrey Rudenko, Batı'nın bazı yaptırımları kaldırması karşısında tahıl taşıyan gemilerin geçmesi için bir insani koridor açmaya hazır olduklarını söyledi.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Rudenko, ''Defalarca dile getirdiğimiz gibi gıda problemine çözüm kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor. Bunların arasında Rus ihracatına ve finansal işlemlerine getirilmiş yaptırımların da kaldırılması var'' dedi.

Rudenko, koridor açılabilmesi için Ukrayna limanlarına yakın bölgelerin mayınlardan arındırılması gerektiğini dile getirdi. 

Rus diplomat, ''Rusya gerekli insani geçişe izin vermeye hazır, bunu her gün yapıyoruz'' diye konuştu.

Batılı kuvvetler tahıl ithalatını sağlamak için Ukrayna limanlarında 'güvenli koridorlar' açmayı planlıyordu. Ancak bunun yapılabilmesi için Rusya'nın rızası gerekiyor. 

Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanları 24 Şubat'ta Rus işgalinin başlamasından bu yana bloke edilmiş durumda bulunuyor. 20 milyon tondan fazla tahıl, Ukrayna'daki silolarda kalmış durumda. Tahıl için Ukrayna'ya bağımlı olan ülkelerde açlık yaşanacağından korkuluyor.