Yaşam

Gezi Parkı Derneği'nin eski başkanı anonim hesaptan atılan tweet nedeniyle gözaltına alındı

Mustafa Cevdet Arslan, adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı

17 Nisan 2019 20:38

Türkiye'nin yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gittiği 31 Mart'tan bu yana Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının verilmemesine ilişkin başlayan tartışmanın ilk günlerinde, Taksim Gezi Parkı adlı anonim bir hesaptan, "Mazbatayı siz mi verirsiniz, biz mi gelelim?" bir tweet paylaşıldı. Gezi Parkı döneminden fotoğrafların da paylaşıldığı twette Yüksek Seçim Kurulu'ndan da bahsedildi. 

Can Bursalı'nın Artı Gerçek'te yer alan haberine göre, 4 Nisan akşamı atılan tweetle ilgili soruşturma başlatan polis, aynı akşam Taksim Gezi Parkı Derneği'nin yaklaşık beş yıl önce başkanlığını yapmış olan Mustafa Cevdet Arslan'ı gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi olarak ise Arslan'ın Taksim Gezi Parkı Derneği'nin geçmişte başkanlığını yapması ve anonim Twitter hesabındaki profil fotoğrafıyla kendisine ait Facebook hesabındaki profil fotoğrafının aynı olması gösterildi. 

“Twitter hesabım yok”

Gözaltının ardından savcılığa sevk edilen Arslan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçunu işlediği gerekçesiyle tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 58 yaşındaki Arslan, Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunda, suçlamayı kabul etmediğini belirterek, söz konusu Twitter hesabıyla ilgisi olmadığını söyledi. Arslan, iş yoğunluğu nedeniyle ayda yalnızca 1-2 defa Facebook'a girebildiğini ifade ederek, Taksim Gezi Parkı Derneği'nde dört buçuk yıl önce başkanlık yaptığını söyledi. 

Arslan, hesabı kullandığına delil olarak sunulan Facebook hesabındaki profil fotoğrafıyla paylaşımı yapan Twitter hesabının profil fotoğrafının aynı olması suçlamasına da "Ben tweetleri ilk kez emniyette gördüm. Derneğin geçmişte başkanlığını yaptığım ve halen üyesi olduğum için fotoğraflar aynı" yanıtını verdi.

Arslan'ın 5 Nisan'daki sorgusunun ardından kararını açıklayan mahkeme, savcılığın tutuklama talebini redderken, Arslan'ın haftada bir defa karakola gidip imza vermesine ve yurt dışına çıkışının yasaklanmasına hükmetti.