Dünya

'Gezegeni savunma testi'nde NASA, başarıyla bir uzay aracını asteroide çarptırdı

Çarpmanın asteroidin rotasını değiştirip değiştirmediği iki ay içinde öğrenilecek

27 Eylül 2022 07:28

T24 Dış Haberler

NASA'nın bir kıyamet günü senaryosunda dünyayı koruma kapasitesini test etmek için yapılan görevde milyonlarca dolar değerinde bir uzay aracı başarıyla Dimorphos isimli bir asteroide çarptı. 

Dart görevi, dünyaya bir asteroidin yaklaşması durumunda temastan önce uzay aracıyla çarparak yönünü değiştirilip değiştirilemeyeceğini test ediyor.

Uzay aracının tam isabetle çarptığı asteroid, dünyaya 6.8 milyon mil uzaklıktaydı. 

Uzay aracı, TSİ sabah 02.14 sularında saatte 15 bin mil hızla giderken asteroide vurdu. Uzay aracının kamerasının çektikleri tüm dünyaya canlı yayılırken uzay aracının giderek asteroide yaklaştığı, daha sonra da çarptığı görüldü. Temas anında NASA ve John Hopkins Üniversitesi'nden bilim insanları ayağa fırladı ve birbirlerine sarıldı.

Temastan kısa süre sonra NASA'nın Gezegen Bilimleri Bölümü Direktörü Lori Glaze, "İnsanlık için yeni bir çağın başladığını" söyledi. "Artık kendimizi tehlikeli bir asteroidden koruyabileceğimiz bir çağdayız" diyen Glaze, "Ne inanılmaz bir şey. Daha önce hiç böyle bir yeteneğimiz olmamıştı" diye devam etti.

Görevden sonra yapılan basın toplantısında Dart'ta görev alan bilim insanları misyonun başarılı olduğunu, ancak ana hedefleri olan asteroidin yönünü değiştirme konusunda başarılı olup olmadıklarını öğrenmenin iki ay alacağını belirttiler.

Ana hedefe ulaşılıp ulaşılamayacağı henüz belli olmasa da bilim insanları pazartesi günkü çarpmanın "ideal sonuç" olduğunu ifade etti.

Dart Program Müdürü Yardımcısı Elena Adams, uzay aracının hedefi "tam 12'den" vurduğunu dile getirdi.

Bilim insanları Dart'ın 570 kilogram, Dimorphos'un ise 5 milyar kilogram olduğuna dikkat çekmiş, bu yüzden uzay aracının asteroidi parçalamayacağını vurgulamıştı.