Dünya

Georgia iddianamesi: Trump kendini nasıl savunacak?

16 Ağustos 2023 11:04

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ifade özgürlüğü hakkının ve seçmen sahtekarlığına ilişkin endişelerinin", onu Georgia yetkililerine 2020 seçimlerinin sonuçlarını kendi lehine değiştirmeleri için baskı yaptığı suçlamalarından koruduğunu iddia edeceği söylendi. 

Hukuk uzmanları ise davanın, eylemlerinin haklı olduğuna inanıp inanmadığına bakılmaksızın, Trump'ın yasayı bilerek çiğneyip çiğnemediğini ortaya çıkaracak "basit bir dolandırıcılık kovuşturması" gibi göründüğünü söyledi.

Eski federal savcı E. Danya Perry, "Yaptığı şeyi yapmaya hakkı olduğunu düşünse bile, bu dolandırıcılık faaliyetini haklı çıkarmaz. Başka birinin banka hesabındaki paranın size ait olduğuna inanıyorsanız, bu onu zimmete geçirebileceğiniz anlamına gelmez." dedi. 

2017'den 2021'e kadar ABD başkanı ve 2024 Cumhuriyetçi başkan adaylığı için öne çıkan Trump, beş ay içinde dördüncü kez suçlandı. Georgia eyalet savcıları, kendisinin ve 18 sanığın, Demokrat Joe Biden'a karşı kaybettiği 2020 seçimlerinin sonuçlarını yasadışı bir şekilde değiştirmek için komplo kurduğunu iddia etti. 

Fulton İlçe Bölge Savcısı Fani Willis, Trump ve diğer sanıklarını 41 ayrı suçla suçlarken, Trump şantaj, yanlış beyan ve bir kamu görevlisini yeminini bozmaya zorlama dahil olmak üzere 13 suçlamayla da karşı karşıya.

Pace Üniversitesi hukuk profesörü ve eski savcı Bennett Gershman, "Bunların hepsi 'sözlü suçlar' ve sözlü suçlar, fiziksel eylemleri içeren suçlar kadar ciddi olabilir" dedi.

İddianame açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, Willis'i yeniden seçilme hedefini baltalamaya çalışan "kuduz bir partizan" olmakla suçladı. 

Hukuk uzmanları, Trump'ın yasayı çiğnediğini bilmediğini ve bu nedenle mahkumiyet için gereken suç kastına sahip olmadığını iddia edeceği görüşünde. 

Gershman, "Avukatlar çok dikkatli olmalı, çünkü öne sürdükleri argümanlar kanıta dayanmıyorsa yaptırım uygulanabilir. 2020 seçimlerinden sonra mahkemede çılgınca iddialarda bulunan birçok avukat, kanıtları olmadığı için disiplin cezasına çarptırıldı" dedi.