Bilim / Teknoloji

Bilim Kuşağı Atölyeleri ile genç beyinlerden su israfına çözüm

"Farkındalık kazanılırsa kişi başı 300 ml su tasarrufu sağlanabilir"

15 Haziran 2024 17:36

İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu'nun iş birliğiyle hayata geçirilen "Bilim Kuşağı Atölyeleri" projesi, geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinden etkilenen bölgelerde su kaynaklarının geleceği üzerine eğitim veren gençlere odaklanıyor. Proje kapsamında, Hatay ve çevre iller başta olmak üzere Türkiye genelinde 8-13 yaş arası 250 binden fazla çocuğa ulaşılmış durumda.

Projenin yürütücüsü YGA tarafından okullara dağıtılan bilim kitleri aracılığıyla öğrencilere fen bilimleri eğitimi sunulurken, öğrenciler çevre, doğa ve topluma duyarlı projeler geliştirme fırsatı buluyor.

Ordu Beyli Ortaokulu'ndan Minik Twinler ekibi, Bilim Kuşağı Atölyeleri'nde aldıkları eğitimle "Hayatın Akışında Suyun Akışını Unutma" adlı bir proje geliştirdi. Bu proje, okullarındaki su israfını önlemeyi hedefliyor ve öğrencilerin kodlama ve teknoloji becerilerini kullanarak su tasarrufu sağlayacak bir sistem prototipi oluşturduklarını belirtiyor.

"Farkındalık kazanılırsa kişi başı 300 ml su tasarrufu sağlanabilir"

Projenin çıkış noktası olarak eğitim aldıkları okulun lavabo musluklarından boşa akan su olduğunu belirten Minik Twinler ekibi, "Bir musluk 20 saniye boyunca açık kalırsa 2 ila 3 litre su harcıyor. Eğer kişilere ellerini sabunlarken suyu kapatma farkındalığı kazandırabilirsek kişi başına 300 ml su tasarruf edebileceğimizi gözlemledik. Bu yüzden lavabolarımıza su akışına göre bize uyarı veren, çok kullandığımıza dair uyarı yapan ve bozuk arızalı musluklar için önlem almamızı sağlayan bir sistem kurduk." dedi.

Minik Twinler ekibi, projelerini Twin Bilim setleriyle geliştirirken karton, leğen, musluk, pet şişe ve boru gibi basit malzemeler kullanarak ekonomi ve sürdürülebilir su yönetimi konularında katkı sağlamayı amaçlıyor. Proje aynı zamanda öğrencilere matematik ve fen bilimleri kazanımları ile tasarım odaklı düşünme becerisi kazandırıyor.