Gündem

Gelecek Partisi'nden Demirtaş'a yanıt: İlgili dava resen açılmıştır; Davutoğlu, şahsi tüm davalarından daha önce vazgeçmiştir

Selahattin Demirtaş ve Ahmet Davutoğlu

23 Eylül 2022 18:27

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yedi yıl önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na karşı söylediği sözler nedeniyle 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasından bugün hakim karşısına çıktı. Demirtaş'ın Davutoğlu'na söylediği "Sayın Davutoğlu’na burada yüz yüze gelirsek sormak isterim, yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Daha ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz, içiniz soğumadı mı halen? " sözlerine partiden yanıt geldi. Gelecek Partisi, Demirtaş’ın bugünkü duruşmada verdiği ifadelere yanıt vererek, 'söz konusu davanın savcılık tarafından resen açıldığını, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun şahsi tüm davalardan daha önce vazgeçtiğini' vurguladı.

Selahattin Demirtaş, bugünkü duruşmada, "Şu ana kadar hakkımda 47 dava açıldı, 144 soruşturma yürütüldü. 6 yıldır haksız yere tutukluyum. AİHM’in hakkımda verdiği karara göre de siyasi tutukluyum. Toplam 9 yıl ceza aldım, bununla birlikte 38 ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin yıldan fazla hapis cezasıyla yargılanmam da sürüyor. Sayın Davutoğlu’na burada yüz yüze gelirsek sormak isterim, yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Daha ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz, içiniz soğumadı mı halen? Tam olarak amacınız ne?" diye sordu. 

TIKLAYIN | Demirtaş, 'Başbakan Davutoğlu'na verdiği yanıtla kamu görevlisine hakaret ettiği' iddiasıyla hâkim karşısında: Daha ne kadar cezalandırılmamı istiyorsunuz, içiniz soğumadı mı halen?

Gelecek Partisi'nden Genel Başkan Basın Müşaviri Ufuk Karcı imzasıyla yayımlanan konuya ilişkin açıklama şöyle: 

"İlgili dava dosyası Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığı döneminde kamu görevlisi olması hasebiyle savcılık tarafından resen açılmıştır. Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu konu hakkında şikayetçi olmadığı gibi davaya katılım ve takip talebinde de bulunmamıştır. Avukatlarımız da davaya katılım talebinde bulunmadıkları gibi duruşmalara iştirak etmemişlerdir. Hukuki durum bu olmasına rağmen Selahattin Demirtaş'ın avukatlarının bu hususu göz ardı ederek kamuya yanlış ve yanıltıcı bilgi vermesi hukuki siyasi bir pozisyona sürüklemeye çalışması da tarafımızca doğru bulunmamaktadır. Ayrıca milletimiz bilmelidir ki Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu kutuplaştırılan toplum psikolojisinin yeniden sağlıklı bir zemine oturtulabilmesi amacıyla şahsi tüm davalarından daha önce vazgeçmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur:

Gelecek Partisi Genel Başkan Basın Müşaviri Ufuk Karcı

Ne olmuştu?

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu 2015'te, “Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz dedik, iki kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil” demişti. Selahattin Demirtaş ise bu sözlere, "Geçecek ve sen de suyun bu tarafından mal mal bakacaksın” sözleriyle karşılık verdi.

Davutoğlu, AKP'den ayrıldıktan sonra müşteki sıfatıyla yer aldığı bu davalardan vazgeçtiğini söylemişti. Geçtiğimiz yıl FOX TV'den İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Davutoğlu, "Bu davaların önemli kısmı kamu davası niteliğinde. Şahsımla ilgili tüm davalardan Gelecek Partisi'ni kurduğumda vazgeçtim. Muhatabım kim olursa olsun. Sayın Demirtaş'la ilgili davaları 'temiz bir sayfa açıyorum, hiç kimseyle şahsi davam yok' diyerek Gelecek Partisi'ni kurduktan sonra kapatıyorum" ifadelerini kullandı.