Spor

Geçen yıl Manş Denizi, bu yıl Kuzey Kanalı'nı aşan yüzücü Aysu Türkoğlu: Yüzerken güzel anılarımı zihnimde tekrar canlandırıyorum

13 Ağustos 2023 12:00

Geçen yıl Manş Denizi, bu yıl Kuzey Kanalı'nı geçen 22 yaşındaki genç yüzücü Aysu Türkoğlu ‘7 Oceans’ adlı parkuru tamamlamak için hedefine adım adım ilerliyor. Türkoğlu, "Yüzerken güzel anılarımı zihnimde tekrar canlandırıyorum" diye konuştu.

Hürriyet'e röportaj veren Aysu Türkoğlu, yüzmeye başlama hikayesini şöyle anlattı:

"Ablam da yüzücü. Küçükken onu örnek aldım ve ben de yüzmeye başladım. İkimiz de havuz yüzücüsüydük ama sonra dediğiniz gibi Ege’de, Bodrum’da yaşamanın katkısıyla deniz beni kendine çekti ve deniz yarışlarına katılmaya başladım. Ve geçen yıl Manş Denizi’ni geçtim. Bu sene de Kuzey Kanalı’nı..."

Fiziki güç ve kondisyonun yanı sıra mental gücün de önemli olduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Yüzdüğümüz su 13 derece, yani sizin kışın evinizde musluktan akan sudan daha soğuk. Uzun saatler yüzüyorsunuz ve denizde başka tehlikeler de oluyor. Mesela ben çok büyük ve zararlı denizanalarıyla yüzdüm çok uzun süre. Ne kadar kaçarsanız kaçın, size temas ediyor. Çünkü altlarında 7 metreye kadar uzanan püskülleri var. Vücudumda biraz yanıklara sebep oldu, zaman zaman iğne batması ve kaşıntı gibi reaksiyon gösteriyor.

Bu denizanalarına temas edip üç gün yoğun bakımda kalan bile var. Çok tehlikeli hayvanlar ama bir o kadar da muazzamlar. Sonuç olarak onların evinde misafir olan biziz, yapabileceğimiz bir şey yok. Hemen sonrasında yunuslar size eşlik etti, sosyal medya o görüntülerle çalkalandı, harika bir anı olsa gerek..." ifadelerini kullandı.

"Manş’ı bitiriş anım, okula giriş anım, arkadaşlarımla keyifli bir buluşmam, ailemle kutlama yemeği gibi"

Mental gücünü korumak için yaşadığı güzel anıları canlandırdığını belirten Aysu Türkoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Evet, neden gülmesin ki yüzüm diyorum hep kendime. Bu hedefe ulaşmışım, keyif aldığım yerdeyim. Fakat mental güç neredeyse her şey demek. Yüzerken ailemle ve arkadaşlarımla yaşadığım güzel anılarımı tekrar zihnimde canlandırıyorum. Mesela Manş’ı bitiriş anım, okula giriş anım, arkadaşlarımla keyifli bir buluşmam, ailemle kutlama yemeği gibi... Ayrıca yüzerken daldan dala atlayarak farklı türde şarkılar söylemek çok iyi hissettiriyor. Mindfulness ve psikolojik olarak da destek alıyorum. Yarışta yaklaşık 2,5 saat meditasyonla beraber yüzdüm. Bana çok iyi geldi..."

Türkoğlu, geçen sene Manş Denizi boyunca yüzmesiyle ilgili "Geçen sene Manş’ı geçerken 500 metre kala bir akıntı çıktı ve üç saat daha yüzmek zorunda kaldım. Ve bu sefer de böyle bir şey olabilir diye çok korktum, her kulaçta teknedekilerin modunu kestirmeye çalışıyordum. Karaya çıkana kadar kafamda o vardı. Sevinç gözyaşı döktüm tabii ki. Türk bayrağını açtığım an en gurur verici andı, bunu Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında yapabilmiş olmak benim için çok kıymetli." dedi.

Yeni hedef kalan beş parkur

22 yaşındaki yüzücü yeni hedefinin ‘7 Oceans’ın geriye kalan beş parkurunu yüzmek olduğunu sözlerine ekledi.