Gündem

Gazze’ye yönelik saldırılar “bölgesel savaş” endişesi yarattı: Şii silahlı gruptan tehdit

06 Kasım 2023 12:36

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken İran destekli Şii silahlı grupların, ABD’yi bölgeden çıkarmak için Irak ve Suriye’de kapsamlı saldırılara hazırlandığı iddia edildi. ABD güçleri ile ortak hareket eden ve Kuzey Doğu Suriye’yi kontrolü altında tutan YPG’nin de yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) de eş zamanlı saldırılar arttı.

İran destekli Şii gruplar, İsrail’in saldırılarına paralel olarak Irak’ın yanı sıra Suriye’de, ABD hedeflerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Son dönemde Bağdat’tan kuzeye uzanan hat üzerinde yer alan Kerkük, Musul, Erbil ve çevresindeki ABD üslerine İHA/SİHA ve füze ile çok sayıda saldırı gerçekleştirildi. Ayrıca Irak parlamentosunda bir grup Arap milletvekili İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin kapatılmasını ve personelinin sınır dışı edilmesini istedi.

Savaş hazırlığı

Irak’ta Şii gruplar da ABD’nin kısa süre içinde ülkeyi terk etmesi için eyleme geçileceği yönünde açıklamalar yaptı.  ABD’nin terör listesinde yer alan Şii Nuceba Hareketi de "Irak'ı kurtarmak" için savaş çağrısı yaptı.

Nuceba Hareketi lideri Ekrem el-Kabi, X hesabından yaptığı açıklamada, "İslami Direniş Güçleri, Irak'ı askeri yollarla özgürleştirmeye ve meseleyi kökten çözmeye karar verdi. Durmak yok, ateşkes yok, geri çekilme yok" ifadelerini kullandı.

10 bin silahlı milisi var

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın kurucusu olduğu Mehdi Ordusu saflarında komutanlık yaptığı sırada “ABD güçlerine karşı direniş” sloganıyla dikkatleri üzerine çeken Kabi, Mehdi Ordusu’nun lagvedilmesi ardından Kays el-Hazeli tarafından kurulan Asaib Ehlil Hak’a katılmıştı. Kabi, bir süre önce bu örgütten de ayrılarak Nuceba Hareketi’ni kurdu.

Suriye’de Beşar Esad yönetimine de destek veren Nuceba Harekati’nin 10 bin silahlı üyesi bulunuyor.

Suriye’de eş zamanlı saldırılar

Irak’tan Ürdün sınırına kadar uzanan Suriye’nin Deyrizor bölgesinin doğu yakasındaki ABD üslerine yönelik iki hafta içinde 10’u aşkın İHA/SİHA ve füzeli saldırılar gerçekleştirildi. El Ömer petrol üretim tesisleri ve Koniko gaz sahası çevresinde konuşlanan ABD askerlerini hedef alan saldırılarda can kaybı yaşanmadı ancak bazı askerlerin yaralandığı açıklandı. 

DSG ile şiddetli çatışmalar

Silahlı gruplar, Suriye’nin kuzey doğu bölgesini kontrol eden DSG’ye de saldırını yoğunlaştırdı. İran ve Suriye rejimine bağlı silahlı gruplar, yerel aşiretleri de silahlandırarak DSG’ye karşı kısa süre önce kapsamlı saldırılar başlattı. Saldırılarda DSG’nin kontrolünde olan aralarında ilçelerin de yer aldığı ondan fazla yerleşim biriminde ağır silahların da kullanıldığı çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda her iki taraf da ağır kayıplar verdi. Çatışmalarda bazı ilçe ve köyler İran ve Suriye rejiminin desteklediği silahlı gruplar tarafından ele geçirildi. Bölgedeki ABD güçlerinin desteği ile karşı saldırı başlatan DSG, kaybettiği yerleşim birimlerinin çoğunu geri aldı.

ABD’den takviye ve tatbikat

ABD, olası büyük saldırılara karşılık vermek amacıyla bölgeye çok sayıda güç sevk etti. Irak’tan Suriye’ye son günlerde çok sayıda ağır silah ve mühimmat girişi sağlandı. Büyük bölümü olası bölgesel bir çatışma ihtimaline karşılık Deyrizor bölgesine konuşlandırılan ağır silahların bir bölümü ABD’nin desteklediği rejim muhaliflerinin faaliyet gösterdiği Tenef bölgesine sevk edildi.

DSG ise silahlı grupların saldırı amaçlı geçişlerini engellemek ve gözetimi güçlendirmek amacıyla Deyrezor’da Fırat Nehri kıyısında 120 askeri nokta kurdu. Kurulan noktalara ABD tarafından sağlanan termal kameralar konuşlandırıldı. Fırat Nehri'nin batısı Suriye rejimi, doğusu ise DSG'nin kontrolünde  bulunuyor.

ABD, DSG’li silahlı gruplarla Suriye’nin Haseki kenti ile Deyrizor bölgesinde gerçek mühimmatla ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatların Haseki kırsalındaki Kasrik üssü ve Deyrzor’daki El Ömer petrol sahasında gerçekleştirildiği bildirildi.