Dünya

Gazze protestoları sırasında polise kampüse girme yetkisi verdiği için eleştirilen Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik, görevinden istifa etti

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi İcra Kurulu Başkanı Katrina Armstrong, geçici olarak rektörlük görevini devralacak

15 Ağustos 2024 08:37

T24 Dış Haberler

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, Gazze savaşıyla ilgili kampüs protestolarını ele alış biçiminin aylardır eleştirilmesinin ardından istifa etti. 

Shafik, çarşamba günü personel ve öğrencilere gönderdiği e-postada, “Bu dönem, toplumumuzdaki diğer kişiler için olduğu gibi ailem için de önemli bir bedel ödetti” dedi ve “Aynı zamanda topluluğumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğu bir kargaşa dönemi oldu" diye ekledi. 

Columbia Üniversitesi Rektörü, “Yaz boyunca düşünme fırsatı buldum ve bu noktada görevime devam etmemin Columbia'nın önündeki zorlukları aşması için en iyisi olacağına karar verdim" ifadeleriyle istifasını bildirdi. 

Britanya Dışişleri Bakanlığı'nda bir görevi kabul etti

Üniversitenin güz döneminin başlamasına sadece haftalar kala, hemen geçerli olmak üzere istifa etmesi beklenmedik bir durumdu. 

Shafik e-postasında, “hükümetin uluslararası kalkınma yaklaşımının gözden geçirilmesine başkanlık etmek üzere” Britanya Dışişleri Bakanlığı'nda bir görevi kabul edeceğini paylaştı.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi İcra Kurulu Başkanı Katrina Armstrong, geçici olarak rektörlük görevini devralacak. 

Kongre'nin karşısına çıkmıştı 

Temmuz 2023'te görevine başlayan ve New York'taki prestijli üniversitenin başına geçen ilk kadın olan Shafik, Nisan ayında kampüs içi antisemitizm iddialarıyla ilgili olarak kamuoyunda geniş yankı uyandıran oturumlarda Kongre'nin karşısına çıktı.

Aynı dönemde, öğrenci protestolarına yanıt olarak New York polis departmanını kampüse çağırma kararı, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin öfkesini çekti.

Columbia, öğrencilerin öncülük ettiği Filistin yanlısı protestoların merkezi olarak görüldü ve ABD genelinde ve yurtdışındaki üniversitelerde yaygın bir gösteri hareketini tetikledi. Üniversite, öğrenci protesto kampını dağıtmak için polis çağırmayı da içeren sert taktikleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldı ve Yahudi öğrencilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlayamamakla suçlandı.

Polise kampüse girme ve kampı dağıtma yetkisi verdi

Shafik, New York polisine kampüse girme ve kampları dağıtma yetkisi vererek kampların “üniversitenin esaslı işleyişi için açık ve mevcut bir tehlike oluşturduğunu” iddia etti. Kırk altı öğrenci tutuklandı ve öğrencilerin işgale devam etmesi üzerine birçoğu da uzaklaştırıldı. Tutuklamaları haber yapmak üzere medyanın kampüse girmesi yasaklandı.

Yüzlerce öğretim üyesi Shafik'in öğrenci protestoculara yönelik baskısını kınayan bildiriler yayınladı ve öğrencilerini desteklemek üzere dışarı çıktı. Üniversite bir sonraki ay mezuniyet törenini iptal etti.