Dünya

Gazze'nin kuzeyinde ağır yaralılar, kendilerine tedavi veremeyen hastanelerde ölümü bekliyor: Tahliyelerin başlaması için girişimler sürüyor

17 Mart 2024 07:30

T24 Dış Haberler

Gazze'nin kuzeyinden yaklaşık bir aydır tıbbi tahliyeler olmaması sebebiyle ağır yaralı insanların yeterli tedavi göremedikleri hastanelerde mahsur kaldığı belirtildi.

Almanya merkezli tıbbi yardım kuruluşu Cadus'un Gazze misyonunun başındaki Partick Münz, en tehlikedeki hastaların ihtiyacı olan uzman tedavisini alabilmesi için ambulansların acilen kuzey Gazze'ye girmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi. 

Gazze'nin kuzeyinde faaliyet gösteren bir yoğun bakım ünitesi bulunuyor; bu yüzden İsrail hava saldırısında veya çatışmalarda yaralanan Filistinliler, büyük oranda hayatını kaybetti. 

Kuzeyde bulunan Gazze Şehri'nde faaliyet gösteren iki hastane, ağır yanıkları olan ve ampütasyon yapılması gereken hastayı stabilize edebildi. Bu yaralıların Refah'a veya Gazze dışına götürülmesi durumunda gerekli tedaviyi alabileceği düşünülüyor. 

Cadus, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte bölgeye ambulans girmesi için çaba gösterirken, Birleşmiş Milletler ile birlikte de bölgeye gıda ve tıbbi yardım taşıyor. 

"İlk tahliye edeceğimiz insanlar durumu yoğun bakımlık olan, ama stabilize edilmiş hastalar olacak" diyen Münz, bir aydır bu insanların tahliye edilemediğini vurguladı. Münz, "Bu insanlar çoktan tahliye edilmiş olmalıydı" dedi.

Filistin Kızılayı, konvoylarının İsrail tarafından ısrarlı saldırılara uğradığını, kendilerine taciz edildiğini ve çalışanlarının gözaltına alındığını söyleyerek kuzeyden tahliyeleri durdurmuştu.

Özellikle ocak ayında ailesinin cesetleriyle arabada mahsur kalan 6 yaşındaki Hind Rajab'a ulaşmaya çalışırken İsrail'in vurduğu iki sağlık çalışanının ölümü, büyük tepki çekmişti. 

Uluslararası yardım çalışanları için bile Gazze Şehri'ne ulaşmak çok zor. Münz, "Tabii ki korkuyoruz. Aldığımız riski farkındayız. Ancak ben şu an gitmeye hazırım. Bunu şu an başlatmamız çok önemli" dedi.