Dünya

Gazze'den fotoğraflar, İsrail ordusunun gözaltına aldığı kişileri iç çamaşırlarına kadar soyduğunu gösteriyor

08 Aralık 2023 08:14

T24 Dış Haberler

Gazze'de çekilen ve perşembe günü sosyal medyada yayılan fotoğraflarda İsrailli askerlerin, bir grup insanı iç çamaşırlarına kadar soyulmuş, diz çöktürülmüş ve gözleri bağlanmış halde gözaltına aldığı görüldü. 

Gözaltıların ne şartlar altında ve hangi tarihlerde yapıldığı bilinmese de, fotoğraftaki baz kişilerin kimlikleri aile ve yakınları tarafından doğrulandı. 

Fotoğraflarda bir grup insanın sadece iç çamaşırlarına kadar soyulduktan sonra gözleri ile elleri bağlı ve diz çökmüş şekilde bekletildikleri görülüyor. Başlarında silahlı İsrail askerleri bekliyor. Başka bir karede ise bu insanların yine çıplak bir şekilde askeri bir aracın arkasına bindirilip bilinmeyen bir lokasyona götürüldüğü görülüyor. 

CNN'e konuşan fotoğraflardaki kişilerden birinin akrabası ve gözaltına alınanlardan birkaçının işvereni olan bir haber kanalı, bu insanlardan en azından bir bölümünün sivil olduğunu ve herhangi bir militan grupla bağlantılarının bulunmadığını ifade eti.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, gözaltılardan bir fotoğraf paylaşarak, "İsrail ordusu Filistinli sivilleri gözaltına aldı ve ağır şekilde istismar etti" yazdı. 

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in keyfi olarak yerinden olmuş insanları, doktorları, akademisyenleri, gazetecileri ve yaşlıları gözaltına aldığına dair şikayetler duyduklarını ifade etti. 

CNN, yaptığı araştırmalar sonucunda bazı fotoğrafların Beyt Lahya yakınlarında çekilmiş olabileceği sonucuna ulaştı.

İsrail medyası, kaynak sunmadan fotoğraflarda Hamas üyelerinin teslim olduğunun göründüğünü ifade etti. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari'ye, perşembe günkü basın toplantısında fotoğraflar soruldu. Hagari, "İsrail ordusunun yakaladığı birçok tutsağın, Hamas üyesinin görüntülerini gördük" dedi. 

Yeni Arap haber sitesi, fotoğraftakiler arasında bir muhabirinin ve aile üyelerinin de bulunduğunu duyurdu. 

Yeni Arap'tan yapılan açıklamada, "Oradaki insanların bize söylediğine göre işgalciler Gazzelileri kıyafetlerini çıkarmaya zorladı ve onları aradı, küçük düşürdü sonra da tutuklayarak bilinmeyen bir lokasyona götürdü" denildi. 

Yeni Arap Genel Yayın Yönetmeni Hussam Kanafani, hala muhabirlerinin ve ailesinin kayıp olduklarını söyledi.