T24 Dış Haberler
İsrail-Hamas savaşı 39'uncu gününe girerken İsrail ordusu, aralarında onlarca bebeğin de bulunduğu Şifa Hastanesi'nin kapılarına ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Şifa Hastanesi'nde enerji sıkıntısı nedeniyle son üç günde aralarında 3 prematüre bebeğin de bulunduğu en az 32 hastanın öldüğünü duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'nin en büyük hastanesinin "korunması gerektiğini" söyledi ve İsrail güçlerine "daha az müdahaleci eylem" çağrısında bulundu.
TIKLAYIN | İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'nın kapısına kadar ilerledi; Biden, "Şifa korunmalı" dedi
Şifa Hastanesi nerede ve Gazze'deki sağlık hizmetleri için ne kadar önemli?
Şifa Hastanesi, Gazze'nin kuzeyinde yer alan geniş bir tıbbi kompleks. Sahile ve kuzey-güney doğrultusundaki ana yola yaklaşık 500 metre mesafede yer alan hastane, altı katlı bir grup binadan oluşuyor.
600 ila 900 arasında yatağı ve binlerce personeliyle Gazze'deki diğer hastanelerin çok azının sunabildiği hizmet yelpazesiyle yerel sağlık hizmetlerinin temel dayanağıydı.
Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana, çatışmalar ve devam eden İsrail bombardımanı nedeniyle yerinden edilenler için bir sığınak haline geldi.
Hamas'ın orada olduğu iddia edilen operasyonları hakkında birbiriyle çelişen iddialar neler?
İsrail, Hamas'ın karargahını hastanenin altındaki sığınak ve tünellere inşa ettiğini, binayı, hastaları ve personeli canlı kalkan olarak kullandığını iddia ediyor.
Güvenlik yetkilileri ayrıca Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim'de düzenlediği saldırının ardından Hamas'ın üst düzey liderlerinin hastane altındaki bir "komuta kompleksinde" saklandığını iddia ediyor.
Kısa süre önce düzenlenen bir basın toplantısında IDF sözcüsü, hastane alanının uydudan çekilmiş ve üzerinde askeri "komuta" unsurlarının işaretlenmiş olduğu bir fotoğrafını gösterdi ve bu görüntüyü "ellerindeki gerçek malzemeye" dayanan bir çizim olarak tanımladı. Ancak şu ana kadar hastanelerin altında olduğu iddia edilen sığınak ve tünellere ilişkin net bir kanıt sunulmadı.
Hamas iddialara nasıl yanıt veriyor?
Hamas ve Gazze'de Hamas tarafından yönetilen sağlık yetkilileri iddiaları reddederek bunların sağlık tesislerine yönelik saldırıları meşrulaştırmak için kullanılan propagandalar olduğunu söyledi.
Şifa'da çalışan İngiliz doktor Dr. Ghassan Abu-Sittah İsrail'in iddiasını "tuhaf bir bahane" olarak nitelendirdi.
ABD'li kampanya grubu İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in iddiasını doğrulayamayacağını söyledi.
Hastanedeki son durum ne?
Savaşın ardından sığınan binlerce insan Şifa'dan kaçtı ancak sağlık yetkilileri kalan hastaların İsrail askerleri ve Hamas militanları arasındaki yoğun çatışmalar sırasında yaşanan enerji sıkıntısı nedeniyle öldüğünü söylüyor.
Kuvöz gibi hayat kurtaran ekipmanlar, jeneratörleri çalıştıracak yakıt olmadan çalışamıyor.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son üç gün içinde hastanede aralarında üç prematüre bebeğin de bulunduğu en az 32 hastanın öldüğünü söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pazar günü yayımladığı bilgilerde, Şifa'da 600-650 arasında yatan hasta, 200-500 arası sağlık çalışanı ve sığınan bin 500 civarında yerinden edilmiş insan var.
İsrail ordusu, insanların kuzeydeki yoğun çatışmalardan kaçıp güneye gitmeleri için güvenli koridorlar sağladığını söyledi, ancak Şifa'daki Filistinli yetkililer yerleşkenin sürekli ağır silah sesleriyle çevrili olduğunu ve İsrailli keskin nişancıların her yerde olduğunu söyledi.
Bu nasıl sona erebilir?
Şifa Hastanesi'ndeki durumun nasıl sona ereceğiyle ilgili çeşitli senaryolar var.
İsrail güçleri, çatışarak hastaneye girmeyi deneyebilir ancak bunun siyasi, insani ve diplomatik riskleri var.
Öte yandan esirlerin bırakılması karşılığında bir ateşkes sağlanabilirse bu, IDF'nin veya diğer aktörlerin tam bir tahliye organize etmesine veya hastaneye hayati malzeme ulaştırmasına olanak sağlayabilir.
Hastanenin önemi sadece tıbbi mi?
Hastane, İsrail'in stratejik bir savaş hedefi haline geldi. Çünkü yerleşkeyi Hamas'ın idari ve askeri merkezi olarak görüyor.
Hamas ve destekçileri için ise örgütün askeri açıdan kendisinden daha güçlü bir düşmana karşı savaşma kabiliyetinin sembolü haline geldi.
Dünyanın dört bir yanındaki milyonlar içinse masum sivillerin çektiği acıların simgesi haline geldi.