Dünya

Gazze'de İsrail saldırılarından kalan son büyük hastane de tehlike altında: 150 metre yakınında İsrail saldırısı

İsrailli yetkililer Hamas savaşçılarını Nasır Hastanesi'nden operasyon yapmakla suçlarken, hastane personeli bunu reddediyor

19 Ocak 2024 09:12

T24 Dış Haberler

İsrail güçleri, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un en büyük hastanesinin yakınlarını vurdu.

Han Yunus sakinleri ve sağlık personeli, çatışmaların geçtiğimiz hafta boyunca Gazze'de hala kısmen çalışan en büyük hastane olan Nasır Hastanesi'nin metrelerce yakınına kadar geldiğini söyledi. Hastane, çatışmaların geçen ay güneye kaymasından bu yana günde yüzlerce yaralı hastayı kabul ediyor.

İsrailli yetkililer Hamas savaşçılarını Nasır Hastanesi'nden operasyon yapmakla suçlarken, hastane personeli bunu reddediyor.

Serbest bırakılan rehine, "Nasır'da tutulduk" dedi

Serbest bırakılan rehine Sharon Aloni, Perşembe günü CNN'e verdiği demeçte kendisinin ve diğer rehinelerin Nasır Hastanesi'ndeki odalarda alıkonulduğunu iddia etti. Hamas, "bunun İsrail'in yalanları ve hastanelere yönelik eski ve yeni kışkırtmalarıyla uyumlu olduğunu düşündüğünü" söyledi. 

Sınır Tanımayan Doktorlar, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin son günlerdeki ağır bombardımanının Nasır Hastanesi'ne sığınan hastalar ve yerinden edilmiş insanlar arasında paniğe yol açtığını söyledi. Savaşın başlarında İsrail ordusu tarafından güneye gitmeleri tavsiye edilen binlerce kişi hastaneye sığınmıştı.

Hastanenin girişine 150 metre mesafede hava saldırısı 

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Filistin misyon şefi Leo Cans, bu hafta başında çatışmaların hastaneye çok yaklaştığını ve hastanedeki durumun felaket olduğunu söyledi. Pazartesi günü hastanenin girişine 150 metre mesafede bir hava saldırısı düzenlendiğini ve 8 kişinin öldüğünü, 80 kişinin de yaralandığını aktardı.

"Baktığımız yaralıların çoğu bacaklarını ve kollarını kaybetti," diyen Cans, "Çok fazla ameliyat gerektiren gerçekten karmaşık yaralar var. Ve şu anda bunu yapabilecek kapasitemiz yok" ifadelerini kullandı. 

İsrail'in savaşın başında kuzeydeki sivillere tahliye emri vermesinin ardından yüz binlerce kişi şehre kaçtı ve şimdi yeniden kaçmaya zorlanıyor. Toplam 2,2 milyonluk Gazze nüfusunun tahminen 1,7 milyonu yerinden edilmiş durumda.