Dünya

Gazze'de ateşkes görüşmelerine ara verildi, gelecek hafta devam edilecek; Joe Biden, "Anlaşmaya çok daha yakınız" dedi

Biden, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı ABD'nin İsrail'e olan bağlılığını yeniden teyit etmek ve anlaşmayı baltalayacak adımlar atmamasının altını çizmek için İsrail'e gönderecek

17 Ağustos 2024 11:20

T24 Dış Haberler

Katar'ın başkenti Doha'daki Gazze ateşkes görüşmeleri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaları sona erdirecek ve kalan rehineleri serbest bırakacak bir anlaşma için önümüzdeki hafta yeniden toplanmak üzere cuma günü durdu.

ABD, Katar ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada Washington'ın geçtiğimiz hafta varılan mutabakat noktaları üzerine inşa edilen yeni bir teklif sunduğu ve anlaşmanın hızlı bir şekilde uygulanmasına olanak sağlayacak şekilde boşlukları kapattığı belirtildi. Arabulucuların teklif üzerinde çalışmaya devam edecekleri de ifade edildi. Açıklamada, “Artık bu sonuca giden, hayat kurtaran, Gazze halkına rahatlama getiren ve bölgesel gerilimi azaltan yol hazır” denildi.

İsrail ve arabulucular, Gazze'de on binlerce Filistinlinin ölümüne neden olan savaşı sona erdirmek için aylardır süren görüşmelerin son turuna perşembe günü başlamıştı. Filistinli militan grup Hamas, görüşmelere doğrudan katılmasa da görüşmeler hakkında bilgilendirildi. 

Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan İzzet el-Rişk, Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail'in daha önceki görüşmelerde arabulucuların kendilerine söylediklerini aktararak “üzerinde anlaşmaya varılanlara uymadığını” söyledi.

Biden, anlaşma için "Çok, çok daha yakınız" dedi 

ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmanın, görüşmelerin başlamasından öncesine göre "çok çok daha yakın" olduğunu söyledi. 

Üst düzey bir yönetim yetkilisi son görüşmelerin aylardır yapılan en verimli görüşmeler olduğunu ve müzakerecilerin önümüzdeki hafta Kahire'de yeniden bir araya gelerek bu görüşmeleri sonuçlandırmayı umduklarını söyledi.

Adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan yetkili, “Son 48 saat içinde tüm katılımcıların ortak görüşü, burada sonuca ulaşmak için gerçekten yeni bir ruh olduğu yönündeydi” dedi.

ABD Başkanı Biden ayrıca Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile görüştüğünü ve Sisi'nin ABD'nin önerisine güçlü destek verdiğini söyledi.

Biden, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı ABD'nin İsrail'e olan bağlılığını yeniden teyit etmek ve “kapsamlı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının artık görünür hale gelmesiyle birlikte bölgede hiç kimsenin bu süreci baltalayacak adımlar atmaması gerektiğinin altını çizmek üzere” İsrail'e göndereceğini de sözlerine ekledi.