Dünya

Gazze'de arabuluculuk görüşmelerinin odak noktası 1 aylık ateşkes

İsrail ve Hamas'ın doğrudan görüşmediği, aracılar yoluyla haberleştikleri biliniyor

24 Ocak 2024 09:13

T24 Dış Haberler

İsrail ve Hamas'ın bir ay sürecek bir ateşkes ve bu sırada İsrailli rehinelerle Filistinli mahkûmların takas edilmesi konusunda büyük ölçüde anlaştığı ancak iki tarafın Gazze savaşının kalıcı sonunun nasıl olacağı konusunda görüş ayrılıkları yaşadığı ileri sürüldü. 

Reuters'a konuşan üç kaynağa göre; İsrail ve Hamas, bir aylık ateşkes ve rehinelerle mahkûmların takas edilmesi konusunda büyük ölçüde hemfikir olsa da Gazze'deki savaşın nihai sonu konusunda görüş ayrılıkları yaşıyor. 

Rehinelerin, sivillerden başlayıp askerlerle sona ererek aşamalı serbestliği

Son haftalarda Katar, Washington ve Mısır'ın başını çektiği yoğun arabuluculuk çabaları, çatışmalara ara verilmesi, Filistinli mahkûmların serbest bırakılması ve Gazze'ye daha fazla yardım yapılması karşılığında sivillerden başlayıp askerlerle sona erecek şekilde farklı kategorilerdeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik aşamalı bir yaklaşıma odaklandı.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir yetkili, mekik diplomasisinin son turunun 28 Aralık'ta başladığını ve Hamas'ın ilk olarak birkaç aylık bir duraklama önermesinin ardından anlaşma sağlanamaması üzerine bu süreyi 30 güne indirdiğini söyledi.

Ancak altı kaynağa göre Hamas o zamandan bu yana kalıcı bir ateşkesin gelecekteki koşulları üzerinde anlaşmaya varılana kadar planları görüşmeyi reddetti. 

Arabuluculuk çabalarına yakın bir Filistinli yetkili, İsrail'in her seferinde bir aşamayı müzakere etmeye çalıştığını, Hamas'ın ise ilk aşamada rehineler serbest bırakılmadan önce kalıcı bir ateşkesi kabul eden bir "paket anlaşma" istediğini söyledi.

Hamas, ilk aşama için ikinci aşamanın garantisini istiyor

Mısırlı iki güvenlik kaynağı Hamas'ı bir aylık ateşkesi kabul etmeye ikna etmek için çalışmaların sürdüğünü ve bunu kalıcı bir ateşkesin izleyeceğini söyledi. Ancak kaynaklar, Hamas'ın ilk ateşkesi kabul etmek için anlaşmanın ikinci aşamasının uygulanacağına dair garanti talep ettiğini söyledi.

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Pazartesi günü Reuters'a yaptığı açıklamada, örgütün fikirleri tartışmaya açık olduğunu ancak henüz bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Ebu Zuhri, "Tüm girişimlere ve tekliflere açığız, ancak herhangi bir anlaşma saldırganlığın sona erdirilmesine ve işgalin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesine dayanmalıdır" dedi.

Hamas yetkilisi: İsrail'in tekliflerinden biri Hamas'ın 6 üst düzey liderini Gazze'den çıkarmak 

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, İsrail'in tekliflerinden birinin Hamas'ın altı üst düzey liderini Gazze'den çıkarması halinde savaşı sona erdirmek olduğunu söyledi. Ancak yetkili, Hamas'ın bu teklifi "kesinlikle" reddettiğini söyledi.

İsrail ve Hamas'ın doğrudan görüşmediği, aracılar yoluyla haberleştikleri biliniyor. 

Beyaz Saray Sözcüsü, Salı günü yaptığı açıklamada ABD'nin Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'ün rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmeler için bir hafta içinde ikinci kez bölgeye geldiğini ve Washington'un daha uzun bir "insani duraklamayı" destekleyeceğini söyledi.