Gündem

Gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ev hapsiyle tahliye edildiler

Davada Semiha Şahin "Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak", Pınar Gayıp "Örgüt üyesi olmak" şuçuyla yargılanıyor

13 Haziran 2019 15:22

14 aydır tutuklu yargılanan Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp'ın ev hapsi ile tahliyelerine karar veren mahkeme duruşmayı 15 Ekim'e bıraktı. Şahin ve Gayıp'ın tutuklu yargılandığı davanın beşinci duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada Semiha Şahin "Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak", Pınar Gayıp "Örgüt üyesi olmak" şuçuyla yargılanıyor.

bianet'in haberine göre duruşmada ilk sözü tutuklu sanıklardan Semiha Şahin aldı. 14 aydır tutuklu bulunduklarını hatırlatan Şahin şöyle konuştu:

"Son haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da ifade edilen yargı reformu strateji belgesinde uzun tutukluluk süreleri ve ifade ve düşünce özgürlüğüne dair dikkatimizi çeken bilgiler vardı.

"1 yıl 2 aydır biz de bunları vurguladık. İsnat edilen suçlamaların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını düşünüyorum. Başından beri gazeteci olduğumu ve yaptığım işin suç olmadığını söylüyorum. Tahliyemi talep ediyorum."

Gayıp: Beş duruşmadır gazeteciliğin suç olmadığını anlatıyoruz

Şahin'in ardından konuşan Gayıp ise "Tutukluluk süremiz 1 yıl 2 ay oldu. Bu artık bir mağduriyet yaratma halidir. Beş duruşmadır burada gazetecilik yaptığımızı ispat etmeye, gazeteciliğin suç olmadığını, gazeteciliğin haber yapmak olduğunu ve bunları paylaşmak olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Artık tahliyemize karar verilmesini istiyoruz" dedi. 

Ev hapsi ile tahliye

Avukatlar Özcan Karakoç ve Kader Tunç'un tahliye talep ettikleri savunmalarından sonra duruşma savcısı ceza istediği esas hakkında mütalaasını tekrar etti ve sanıkların tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme, ara kararında "dosya kapsamındaki delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, karartılma ihtimali bulunan bir delilin kalmamış olması" gerekçeleriyle adli kontrol tedbiriyle sanıkların tahliyesine karar verildi.

Mahkeme, adli kontrol tedbirinin "konutu terk etmeme zorunluluğu" şeklinde olmasına hükmetti.

Mütalaada ceza istenmişti

Davanın üçüncü duruşmasında esas hakkında mütalaasını sunan savcı, Semiha Şahin'in "Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak", Pınar Gayıp'ın "Örgüt üyesi olmak", Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre'nin "Örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla cezalandırılmalarını istemişti.

Ne olmuştu?

Gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ile SGDF üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre 13 Nisan 2018’de gözaltına alındı.

19 Nisan 2018’de savcının "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasını yönelttiği dört isim tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Davada Semiha Şahin "Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak", Pınar Gayıp "Örgüt üyesi olmak", Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanıyor.

İddianame

Yargılamaya ilişkin Eylül 2018'de hazırlanan iddianamede, gazeteciler Şahin ve Gayıp’a yöneltilen suçlamalar arasında sosyal medya paylaşımları ve haber takibi için bulunduğu eylemler gösterildi.

Şahin ve Gayıp’ın çalıştığı ETHA’dan "örgütünün fikir ve ideolojisi doğrultusunda yayın yapan site” olarak söz edildi.