Gündem

Gazeteci yazar Hıfzı Topuz son yolculuğuna uğurlandı

28 Eylül 2023 15:59

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybeden gazeteci yazar Hıfzı Topuz son yolculuğuna uğurlandı.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından Topuz'un cenazesi öğle vakti Teşvikiye Camii'ne getirildi.

Cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Topuz'un vefatının basın ve düşünce dünyası için önemli bir kayıp olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Eserleriyle, araştırmalarıyla, yazılarıyla birden fazla kuşağa örnek oldu. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, hepimizin başı sağ olsun." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da Topuz'un her yönüyle cumhuriyetin simgesi isimlerden biri olduğunu kaydederek, "Elbette üzüntülüyüz ama bir yanıyla da cumhuriyetimizin böyle çok kıymetli insanları var. Onları rahmetle, minnetle anıyor olmak, böyle bir toplum olmak bizim için kıymetli." diye konuştu.

Taziyeleri kabul eden Ayşe Topuz, eşinin gençler için elinden gelen her şeyi yapmak isteyen ve onları çok önemseyen biri olduğunu dile getirdi.

Eşinin gençlerle birlikte olmayı daha çok tercih ettiğini, kendi yaşıtı dostları ve arkadaşlarının da bulunduğunu anlatan Topuz, "Ama gençler onun için o kadar kıymetliydi ki onlarla hep genç kaldı, enerjisini diri tuttu. Ben hayat arkadaşımı, hayatımı kaybettim. O nedenle zor bir süreç." ifadelerini kullandı.

"Biz ondan çok şey öğrendik"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Hıfzı Topuz'un hem basının hem de edebiyatın belleği olduğunu belirtti.

Topuz'un eski ile bugün arasında bağ kuran köprü görevi gördüğüne dikkati çeken Olcayto, "Biz ondan çok şey öğrendik. Gazetecilikte bayağı yol aldığım bir sırada Hıfzı Hoca ile yollarımız kesişti, ondan sonra hep ustam saydım çünkü ondan pek çok şey öğrendim." dedi.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise çok değerli bir meslek büyüğü ve ağabeyleri olan Topuz'u kaybettikleri için çok üzgün olduklarını söyledi.

Topuz'un son iki yıla kadar tüm toplantılarına katıldığını aktaran Güneş, "Genç kuşakla kıdemli kuşak arasında köprü kurdu. Gazeteciliğin bağımsız ve etik kurallarla yapılması için mücadele eden insanlardan biriydi." değerlendirmesinde bulundu.

Oyuncu Rutkay Aziz de Topuz'un uluslararası bir değer olduğuna işaret ederek, "Cumhuriyetin bütün değerlerine sonuna kadar sahip çıktı ama bence en önemlisi 100 yaşına kadar ilkeli, onurlu, namuslu, dürüst ve yalansız yaşadı." şeklinde konuştu.

Törene merhum Hıfzı Topuz'un oğlu Kerem Topuz, CHP'li Canan Kaftancıoğlu ve eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek'in de aralarında bulunduğu siyaset, sanat ve basın camiasından pek çok kişi katıldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı İmamoğlu ve törene katılanlar, Topuz'un ailesine başsağlığı diledi.

Cenaze namazının ardından Topuz'un naaşı Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Hıfzı Topuz kimdir?

1923'te İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1947-1958 arasında Akşam Gazetesi'nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı, İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı’nı yaptı.

Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi'nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında iş birliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti, Afrika ülkelerinde, Hindistan'da, Filipinler'de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika'da Kırsal basın projesini oluşturdu.

Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT'de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-1975).

1993'te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. 1986'da İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997'de İzmir’de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998'de de İstanbul'da Kültür Politikaları Sempozyumu'nu düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. TGC Balotaj Kurulu’nda çalıştı. Sürekli Basın Kartı taşıyordu. 1998'de TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü, 2003'te TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü, 2020'de Nazım Hikmet Dostluk Ödülü’nü aldı. İngilizce ve Fransızca biliyordu. Evli ve bir çocuk sahibiydi.

 

Kitapları

Çeşitli konularda 51 kitap yayınladı. Başlıcaları şunlar:

Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Caricature et Societe (Paris, 1974), Uluslararası iletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Responsibilities of Journalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo- TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Parisli Yıllar (1994), Hoşgörü (1995), Dünya Karikatürü (1996), Meyyale (1998), Kültür Politikaları (1998). Gazi ve Fikriye, Başın Öne Eğilmesin, Vatanı Sattık Bir Pula, Devrim Yılları, Bana Atatürk’ü Anlattılar.

TIKLAYIN - Türkiye basın tarihinin çınarı Hıfzı Topuz’un hayatından kareler