Gündem

Gazeteci Sevilay Yılman: Feyzioğlu'nun görevden alınması için KKTC'de lobi yürütülüyordu, "Özel istedi" dedirtmemek için Prag'a atandı

"Görevden alınması zaten an meselesi olan Feyzioğlu’nun kariyerine aslında Özgür Özel bir can simidi oldu! Kamuoyunda; 'CHP Genel Başkanı Özgür Özel istedi, Feyzioğlu görevden alındı' dedirtmemek için Prag’a Büyükelçi olarak atandı"

27 Temmuz 2024 21:49

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Sevilay Yılman, KKTC'deki törende CHP lideri Özgür Özel'i karşılamamasıyla gündeme gelen Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun görev yerinin değiştirilmesinin perde arkasına yönelik iddiaları yazdı. "Bu atama, Özel'e karşı bir terfi hamlesi olarak yorumlanıyor olsa da durumun daha derin bir geçmişi var" diyen Yılman, Feyzioğlu'na karşı KKTC'de bir rahatsızlık olduğu ve görevden alınması için de yoğun bir lobi faaliyetinin yürütüldüğünü yazdı. "Özel'e saygısızlık süreci hızlandırdı" diyen Yılman, konuştuğu bir kaynağın "Türkiye için hayati öneme sahip olan KKTC'den almak" dediğini aktardı.

Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun görev yeri değiştirilerek, eski bakan Egemen Bağış'ın büyükelçisi olduğu Prag'a atandı. Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı olan ve 2022'den beri Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi olan Feyzioğlu'nun yerine, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim getirildi.

Feyzioğlu, son olarak KKTC'deki Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıl töreninde CHP lideri Özgür Özel'i karşılamamasıyla gündeme gelmişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü etkinliklerinde Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve büyükelçilik yetkilileri tarafından bir karşılama yapılmadığına dair rahatsızlığını Dışişleri Bakanlığı’na bildireceğini söyledi.

Feyzioğlu'nun meslekten gelmediği için makamı hazmedemediğini de öne süren Özel'e cevap Feyzioğlu, karşılamanın görevleri olmadığını söyledi, resepsiyonda  Erdoğan ve kabine üyeleri ile ilgilendiği için Özgür Özel'i görmediğini belirtti.

Özel'i karşılamamıştı: Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun görev yeri değiştirildi, Bakan Yardımcısı Serim aile şirketinin yatırım yaptığı KKTC'ye büyükelçi oldu

Gazeteci Sevilay Yılman ise Feyzioğlu atamasındaki perde arkasını X hesabından şöyle aktardı:

"Metin Feyzioğlu'nun Prag'a atanmasının arka planı, pek çok kişinin düşündüğünden farklı görünüyor.

Bu atama, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e karşı bir terfi hamlesi olarak yorumlanıyor olsa da, durumun daha derin bir geçmişi var.

Uzun süredir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Feyzioğlu'na karşı bir rahatsızlık olduğu ve görevden alınması için de yoğun bir lobi faaliyetinin yürütüldüğü biliniyordu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve beraberindeki heyetin KKTC'ye resmi ziyaretinde, Feyzioğlu ve Büyükelçilik yetkililerinin karşılamaya gelmemesi, Özel'in bu durumu eleştirmesi bardağı taşıran son damla oldu.

Feyzioğlu’nun görevden alınma süreci zaten başlamışken, Özel'e yapılan bu saygısızlık süreci hızlandırdı.

Bu durum hakkında bilgi sahibi olan bir kaynağın yorumu ise dikkat çekici: "Amaç, Feyzioğlu'nu Prag'a terfi ettirmek değil, Türkiye için hayati öneme sahip olan KKTC'den almak."

Bence bu yorum, Feyzioğlu'nun KKTC'den alınmasının asıl hedef olduğunu ortaya koyuyor.

Ek bir bilgi düşeyim;

Görevden alınması zaten an meselesi olan Feyzioğlu’nun kariyerine aslında Özgür Özel bir can simidi oldu!

Görevden alınıp belki de bir daha Büyükelçi olarak görevlendirilmeyecek Metin Feyzioğlu, Özgür Özel’in adını olumsuz olarak gündeme taşıması, Dışişleri Bakanlığı’na şikayet etmesi üzerine kamuoyunda; 'CHP Genel Başkanı Özgür Özel istedi Feyzioğlu görevden alındı' dedirtmemek için Prag’a Büyükelçi olarak atandı."

Metin Feyzioğlu'ndan Özgür Özel'e yanıt: Görmedim bile

CHP'den Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na tepki: Profesyonellikten uzak şekilde iktidarın sesi olma gayretkeşliği!

Özgür Özel: Bugün seçim olsa iktidarız, o yüzden Erdoğan'ı ziyarete gittim

Özgür Özel ne demişti?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KKTC'de kendisini karşılamaya gelmeyen Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na ilişkin şunları söyledi:

“Ülkemizde bir protokol var. Protokolde sayın Cumhurbaşkanı var, sayın Meclis Başkanı var, Ana muhalefet partisi var ve daha sonra diğer siyasi partiler var. Ben Türkiye'de protokolde üçüncü sıradayım, beni karşılama görevleri arasında ve dünyanın neresine gidilirse gidilsin ana muhalefet lideri büyükelçileri bizi havalimanlarında karşılıyorlar. Gelemeyebilirse elçilikten biri gelir. Hiç kimse yoksa çaycısı gelse başımızın üstünde yeri vardır çünkü Türkiye Cumhuriyetini karşılıyordur.

Biz Kıbrıs'a gittik ve bu ikinci gidişim, kendi yok (hadi CHP ile bir geçmişin var, belki bir kinin var) sen görev olarak orada bulunmak zorundasın. Kendin gelmezsen birini yolla. O yollanmayan kişiler de çok üzülüyordur ben eminim. Şu anda Kıbrıs'taki büyükelçi dışında Kıbrıs'taki hiç kimseye kızgın değilim. Çünkü oradaki o çirkin planlama büyükelçinin sorumluluğunda.

Bugün açıklama yapmış beyefendi, "Biz sadece bakanları karşılarız. Partileri karşılamayız" diye... Bakan benden sonra geliyor protokolde. Parti dediği de ana muhalefet partisi. Bir de Özgür Bey'i görmedim, görsem selamlardım diyor. Ekranlarda bütün Türkiye, bütün dünya gördü. Cumhurbaşkanı'nın iki yanındayım ben. Bu beyzade AK Parti masasına gidiyor, bizim masamıza gelmiyor.

Bize ne garezi var bilmiyorum. Bildiğim bu kişi muhalifti, tek adam rejimine karşıydı. Sonra ne olduysa oldu 180 derece döndü. Büyükelçilik verdiler, kendi meslektaşları bunu aforoz ettiler.Bu sanki benim suçummuş gibi Atatürk'ün partisine kafa tutuyor şimdi. Büyükelçi olmasa ben ona diyeceğimi biliyorum da arabasında Türk bayrağı taşıyor.

Ben değerlendirmeyi Dışişleri Bakanlığı'na bırakıyorum. Ben ona bir kulp takarım onu öyle kullanırlar ama bu doğru değil. Bu hazımsızlıktan geliyor. Dönekler çok ortodoks olur. Söylenecek çok söz var da taşıdığı bayrağa saygıdan söylemiyorum. Biz yaşadığımız rahatsızlığı Dışişleri'ne bildireceğiz. Gereğini yapmak da Dışişleri'ne kalmış."