Gündem

Gazeteci Sedat Bozkurt: AKP'nin oyu yerel seçimlerde yüzde 30’a hatta daha da altına inebilir

17 Aralık 2023 12:40

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt,  AKP'nin oy oranlarının yerel seçimlerde yüzde 30'un altına düşebileceğini iddia etti.

"Belediye başkanları, Cumhurbaşkanı adayları" başlıklı köşe yazısında İstanbul seçimlerinin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkenin en önemli makamı haline geldiğini öne süren gazeteci Bozkurt, AKP'nin oy oranları için, "Milletvekili seçimlerinde bile yüzde 35’e düşmüş durumda. Yani yerel seçimlerde yüzde 30’a hatta daha da altına inebilir." ifadelerini kullandı

"Yavaş, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin potansiyel adayı"

"Aslında İstanbul kadar Ankara belediye başkanlığı seçimleri de gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için önemli. Sadece Ekrem İmamoğlu önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için belediye başkanlığını kazanarak ön almayı planlamıyor; aynı şekilde Mansur Yavaş da 2028’de yapılması planlanan ya da yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin potansiyel adayı." diyen Bozkurt'un köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan’ın bugünden başlayacak olan “aday olup olamayacağı” tartışmalarını TBMM’de erken seçim kararı aldırarak aşabilirse, çok adaylı seçimlerde İmamoğlu ile Yavaş’ı Erdoğan’a karşı yarışırken görebiliriz. Bunu konuşmak için de hayli erken. Ama bu mücadelenin startının verileceği bir yerel seçim var önümüzde.

Burada İmamoğlu’nun önündeki tek engel, 25 Nisan’a ertelenmiş olan seçilme yeterliliğini kaybetmesine neden olabilecek dava. Erdoğan karşısında sadece Yavaş’ı görmek isterse yargıyı çok rahat İmamoğlu için devreye sokabilir. Bu hamleyle yani İmamoğlu’na getirilecek siyasi yasakla belediye meclisinde de çoğunluğu varsa Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığına da sahip olması mümkün (...)

Erdoğan belki siyasi hayatında ilk kez kaybedeceğini bildiği, hesapladığı bir seçime giriyor. Mutlaka bir “B” planı vardır, bunu da unutmamak lazım. Genel başkanı olduğu partinin oyu milletvekili seçimlerinde bile yüzde 35’e düşmüş durumda. Yani yerel seçimlerde yüzde 30’a hatta daha da altına inebilir. Bu da 14 Mayıs seçimlerinin ardından Millet İttifakı’nda yaşanan tartışmalara, türbülansa bu sefer Cumhur İttifakı’nın ev sahipliği yapacağı gibi bir durum da ortaya çıkarabilir…"

Yazının tamamı için tıklayın