Ekonomi

Gazeteci Murat Ağırel'den sosyal konut projesi yorumu: Gerçekleşmesi mevcut verilerle zor görünüyor; seçimden önce can suyu olması için mi başlatıldı?

"TOKİ ihalelerinin çoğu iptal oluyor"

15 Eylül 2022 11:30

Gazeteci Murat Ağırel,  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını duyurduğu sosyal konut projesine ilişkin olarak "Proje gerçekleşebilirse çok güzel olur. Ancak mevcut verilerle zor görünüyor" dedi.

Ağırel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda proje ihalelerinin bazılarının daha önceden TOKİ tarafından yapıldığını ancak yüksek teklif verilmesi sebebiyle söz konusu ihalelerin iptal edildiğini belirtti. Ağırel, "Toplanacak peşinat acaba seçimden önce can suyu olması için mi bu proje başlatıldı?" sorusunu sordu.

Ağırel şu paylaşımları yaptı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan TOKİ'nin yapacağı ‘’İlk Evim’’ adlı 250 bin Sosyal Konut Projesini açıkladı. Bakan Murat Kurum’da katıldığı bir televizyon programında projenin ayrıntılarını anlattı. Proje gerçekleşebilirse çok güzel olur. Ancak mevcut verilerle zor görünüyor. Şöyle ki;

Hali hazırda açıklanan projeler ile ilgili ihaleler devam ediyor. Mesela başvuru ekranından konut yapılacak bir ili örnek alalım. Bilecik İli inhisar ilçesi .

Tesadüfe bakın bu İlçe de yapılacak olan konut projesinin ihalesi TOKİ tarafından yapılmış. İhale numarası:.2022/747860. Yaklaşık maliyeti 141 Milyon. İhaleye verilen en düşük teklif 167 Milyon TL. Yani ihale iptal olmuş.

Tek iptal olan ihale bu değil. TOKİ ihalelerinin çoğu iptal oluyor. Paylaştıklarım Eylül ayında iptal olanlar. Ağustos ayı da aynı şekildeydi. İhalelere ya katılan olmuyor ya da katılan firma belirlelen yaklaşık maliyetin çok üzerinde fiyat veriyor. Dolayısı ile iptal oluyor.

Bazı İnşaat Firmaları ile konuştum. Mart ayındaki fiyatları beklediklerini ve bu maliyetlerle iş yapamayacaklarını belirttiler. Bu işin bir yüzü .Ya diğer yüzü? Toplanacak peşinat acaba seçimden önce can suyu olması için mi bu proje başlatıldı?"