Gündem

Gazeteci Güller: Fırçaya verdiğimiz önemi ABD mektubuna da vermeliyiz

"Bu tip mektuplara yanıt verilmemesi Türkiye’nin itibarını sıkıntıya sokar"

11 Haziran 2019 15:36

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller, son günlerde oluşan dış politika gündemini yorumladı. A Milli Futbol Takımı oyuncularının İzlanda'da havalimanında bekletilmesi ve futbolcu Emre Belözoğlu'na mikrofon yerine tuvalet fırçası uzatılması sonrası Türkiye'den İzlanda'ya verilen tepkileri değerlendiren Güller, Pentagon'dan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderilen, Türkiye'nin S-400 alımı gerçekleşirse uygulanacak yaptırımları bildiren mektubu hatırlattı. Güller, "Fırça hakkında nota verdik ama bu mektup için hiçbir hareket yapmadık. Mektup çok ciddi ve tehditlerle dolu" dedi. 

TIKLAYIN: Pentagon: Türk pilotların ABD'deki F-35 eğitimi sonlandırıldı

Seyri-i Sabah programında gündemi değerlendiren Güller, Türkiye'nin İzlanda'ya nota vermesi ve ABD'den gelen mektup hakkında şunları söyledi:

“Bu mektubu İzlanda’da bir Belçikalı vatandaşın gösterdiği fırçadan daha ciddiye almalıyız. Fırça hakkında nota verdik ama bu mektup için hiçbir hareket yapmadık. Mektup çok ciddi ve tehditlerle dolu. Tarihi Johnson mektubundan hiç de aşağı kalır tarafı yok. O dönemin ABD Başkanı Johnson tarafından İnönü’ye gönderilmiş bir mektup bu. Kıbrıs konusunda Türkiye’ye uyarı yapılıyor. Eğer adaya müdahale ederseniz sizi NATO’dan çıkarırız deniyor. Bu mektuptaki gibi konu yine Kıbrıs ile alakalı. S-400 ile ilgili okunabilir ama meselenin temeli Doğu Akdeniz’deki cepheleşmeyle alakalı. Dünyanın kalbi Doğu Akdeniz’de. Türkiye’den Suriye, Lübnan ve İsrail gibi ülkelerin dışında ABD, İngiltere gibi ülkelerin doğrudan bulunduğu enerji paylaşım savaşı başlamış durumda. ABD dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı özetle Doğu Akdeniz stratejik öneme sahip, bu nedenle Kıbrıs Cumhuriyeti bizim stratejik ortağımız Türkiye bu sondaj faaliyetlerine son vermeli deniyor.

"ABD'nin S-400 yüzünden Türkiye'yi düşman olarak alıyor olmasının üzerinde durmak gerek" 

S-400 ile Kıbrıs’ın bir alakası var çünkü Kıbrıs çevresindeki cepheleşmeye yanıt niteliği taşıyor. Shanahan mektubu Doğu Akdeniz ile ilgili bir mektup olarak önümüzde duruyor. İçindeki en önemli tehdit ABD’nin hasımlarına yaptırımlarla karşı koyma yasası var. Bunu uyguladığı her ülke düşman sayılıyor. ABD S-400 yüzünden Türkiye’yi düşman olarak alıyor olması üstünde durulması gereken bir şey. İzlanda olayına gösterilen ehemmiyetin en azından yarısını buna göstermek lazım. Bu da iyi bir aşama en azından başımıza çuval geçirildiğinde nota dendiğinde ‘Ne notası müzik notası mı?’ şeklinde olan espriye vurulmuştu. En azından şimdi sessiz kalınıyor bu da nispeten iyi bir şey. Fakat hakikaten konu ciddi bu tip mektuplara yanıt verilmemesi ağırdan alınması hem Türkiye’nin itibarını sıkıntıya sokar hem de mevcut hükümetin bu tip mektuplara yanıt vermemesinin pazarlık sürdürdüğünü gösteriyor. S-400 bir manivela olarak kullanılıyor."