Gündem

Engelli Sağlık Raporu muamması: Nasıl yüzde 76 iken yüzde 50 engelli oldum?

09 Ağustos 2023 13:39

Gazeteci, yazar Uğur Becerikli,  engelliğin değerlendirilmesi için verilen Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında belirtilen engellilik oranlarının hastanelere göre farklılık gösterdiğini ve herhangi bir sebepten dolayı talep üzerine raporun yenilenmesi durumunda belirtilen engellilik oranında yaşanan değişikliğin "hak kaybına" neden olduğunu söyledi. Becerikli, "Bu konuda kısaca kendimden örnek vermek istiyorum. 9 yaşımda sarkom hastalığı sonucunda sol bacağımı kalçadan kaybettim. Hastaneden yetişkin raporu almak için 18 yaşını bekledim. O yıllarda aldığım engelli rapor oranı yüzde 76 idi. Yaklaşık 5 yıl sonra 23 yaşında aldığım rapor yüzde 60 oranına düştü fakat engelimde hiçbir değişiklik yaşanmadı ve kesilen bacağımın yerine yenisi çıkmadı. Bir 5 yıl sonra tekrar rapor aldığımda oran yüzde 50 oldu." ifadelerini kullandı.

Engellilerin aldığı maaşın yetersizliğine de dikkati çeken Becerikli, 2019 yılında engelli yardımlarının en alt kademesindeki bireylerin asgari ücretin yüzde 23’ünü alırken, 2023 yılında aldıkları maaşın asgari ücretin yüzde 16’sını oluşturduğuna işaret etti. Becerikli engellilik derecesinin bir öneminin de maluliyet maaşlarını belirlemesinden olduğuna dikkati çekti. Buna göre; örneğin yüzde 40 engelliliği bulunan bir kişi ayda bin 874 lira alırken yüzde 70 engelliliği olanlar ayda 2 bin 811 TL alıyor. Becerikli, “Sağlık kurulu raporu verilirken sadece tıbbi değil sosyal ve toplumsal kriterler de göz önünde bulundurulmalıdır. Engelli Sağlık Kurulu Raporları tartışmasız tüm kamu kurumunca dikkate alınmalıdır” diyen Becerikli, Engelliler Kanunu ile 2012 yılı itibarıyla tüm yaşam alanlarının erişilebilirliğinin, kamu ve özel toplu taşıma araçlarının, bilgi ve iletişim teknolojisinin erişilebilir olması gerekirken, yıllar içinde yapılan yasal düzenlemelerle bu yükümlülüğün ötelendiğini kaydetti.
Becerikli, “Engellilerin erişilebilir bir ülkede yaşama hakkı 2022 yılında yapılan son düzenleme ile 2026 yılına ertelenmiştir “diye yazdı.

yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamı için tıklayın