Gündem

Gazeteci Barış Pehlivan: Gülşen'i tutuklatan savcı göreve başlayalı daha bir yıl bile olmamış; aynı savcı Sedef Kabaş'ı gözaltına aldıran savcıdır

25 Ağustos 2022 21:12

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Barış Pehlivan, Gülşen'i tutuklamaya sevk eden savcının kimliğini açıkladı. Pehlivan "İstanbul Başsavcılığı Basın Soruşturmalarından Sorumlu Türkşat Kuntay Uçuk, kendisi 20'li yaşlarda" ifadelerini kullandı. 

Pehlivan, "Gülşen'i gözaltına alan, tutuklamaya sevk eden savcı daha bir yıllık savcı değil" bilgisini aktararak, "Bu savcı Sedef Kabaş'ı gözaltına aldıran savcıdır. Kendisi 2018 yılında hukuk fakültesinden mezun olmuş. Yani 20'li yaşlarda" dedi. 

İmam hatip liselilere yönelik sözleri gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan şarkıcı Gülşen'in savcılık işlemlerinin ardından sevk edildiği nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği'nce, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçundan tutuklanmasına karar verilmişti. 

Gazeteci Barış Pehlivan, HALK TV canlı yayınında şöyle konuştu:

"Gülşen'e deseydi ki savcı ve polisler: 'Hakkınızda bir soruşturma başlatıldı. 7 gün içinde gelin ifade verin' deselerdi, olabilir miydi, olabilirdi. Bir suçüstü hali mi var? 4 ay önce yapılmış bir açıklama, kadın zaten özür dilemiş.

"Geniş kitleleri yönlendirebilecek insanların sesini kısmaya çalışıyorlar"

Neden gözaltına alındı, önce buradan başlamak gerekiyor. Mesele sadece Gülşen değil, mesele aslında Gülşen'in bir şekilde insanların konuştuğu şekilde giyinmesi, sözünü sakınmaması, cesaret verdiği insanların çoğunluğu ve Gülşen'den cesaret alan sanatçıların varlığı...

Mesela Mustafa Sandal'dı. Daha yakın zamanda Soylu'nun adını vererek, "İçişleri Bakanı böyle diyor da Ümit Özdağ da böyle diyor, kim haklı" diye sormuştu. Hedef haline getirilmişti. Ülke seçime gidiyor, geniş kitleleri yönlendirebilecek insanların sesini kısmaya çalışıyorlar.

"Daha 1 yıllık savcı değil"

Gülşen'in tutuklandığını gören diğer sanatçılar, aman biz konuşmayalım desinler isteniyor. Klasik söylem var, çırpındıkça batıyorlar. Kim böyle evine gidip gözaltı kararı verdirtti. Kimdir bu savcı?

Adı, Türkşat Kuntan Uçuk... Kendisi 2018 yılında mezun oldu. 20'li yaşlarda. Hakim ve savcı olmak için belirli stajlar yapılması gerekiyor. Kendisi göreve 30 Eylül 2021'de başlamış. Daha 1 yıllık savcı değil. Osmaniye atanıyor önce. İkinci bölgeden birinci bölgeye atanması için en az 5 yıl görev yapması lazım. Buna binlerce hakim ve savcı uyuyor, kural bu, istisnası yok.

"Yeni mezun bir savcının atanması neden bu kadar aceleye getiriliyor"

Normalde Osmaniye'de 5 yıl görev yapması gerekiyordu bu savcı. 6 gün sonra kararname ile İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı'na atandı. Neden? Yeni mezun bir savcının atanması neden bu kadar aceleye getiriliyor. 

Kendisi usulsüz bir şekilde atanır atanmaz, yaptığı ilk soruşturma ve gözaltılardan birisi gazeteci Sedef Kabaş. İşte böyle bir savcı.

"Bunu bana yedirmezsin"

Savcının tutuklamaya sevk yazısı önümde. 4 ay önce olmuş bir ifadeden bahsediyoruz. Savcı resen soruşturma açtık, toplum yoğun tepki gösterdi, kamu güvenliği tehlikesi oluştu diyor. Hakime tutukla diyor. 

Mevcut delil durumu, suça dair yasada yazılanın üst haddi diye yazmış. Savcı diyor ki bu kadının alacağı suçun yasadaki yazılı halinin üst hali göz önüne alınırsa bu kadının tutuklanması gerekir diyor. Yani diyor ki ben bu kadını öyle bir suçluyorum ki öyle bir ceza alabilir ki tabii ki tutuklanacak diyor. Bunu bana yedirmezsin.

"Usulsüz bir işlem yapılıyor"

Hakim diyelim ki 3 yıl hapis cezası verdi. Bu kadının sabıkası yok, bu nedenle 6'da 1 indirim hakkı. Özür diledi, yine indirim hakkı. İnfaz gereği yarıya bölünmesi de gerekiyor. Açık cezaevi için de 1 yıldır. Bu insan açık bir şekilde şuan en üst sınırdan ceza alsa bile bu insan tutuklanamaz! Usulsüz bir işlem yapılıyor. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, buradan tutuklama nedeni olur mu?

"Cübbeli Ahmet bile çocuklarınızı imam hatiplere göndermeyin dedi"

Bu ülkenin cumhurbaşkanı, milyonlarca insana sürtük dedi. Canlı yayınlarda dedi. Hangi halkı kin ve düşmanlığa tahrikten bahsediyorsunuz. Bu kadar hukuku, adalet sistemini ayaklar altına almayın. Gülşen'in şu sözlerin benzerini bir çok insan söyledi. Cübbeli Ahmet bile çocuklarınızı imam hatiplere göndermeyin dedi. 

"Gülşen ilk duruşmada tahliye olur"

Büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Gülşen elbette oradan çıkar. Yakın zamanda iddianame hazırlanır, ilk duruşmada tahliye olur. Yarın öbür gün bu iktidar değiştiğinde, Türkiye'deki bütün savcılar ve hakimler ve olmak isteyenler siyasi görüşüne bakılmadan stajların bir bölümünü cezaevinde geçirmelerini istiyorum."