Dünya

Gabon darbesi: Yeni Başbakan, ülkenin iki yıl içinde seçimlere gitmesi gerektiğini söyledi

Sima ayrıca önümüzdeki günlerde seçim için bir zaman çizelgesine karar verileceğini söyledi

09 Eylül 2023 09:45

T24 Dış Haberler

Gabon'da Devlet Başkanı Ali Bongo'yu deviren darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema, geçici olarak cumhurbaşkanı olmuştu. Cumhurbaşkanı Nguema, geçtiğimiz Perşembe günü Raymon Ndong Sima'yı geçici başbakan olarak atadı. 

Gabon'un yeni başbakanı Sima, BBC'ye yaptığı açıklamada, askeri darbenin ardından ülkenin önümüzdeki iki yıl içinde yeni seçimlere gitmesi gerektiğini söyledi. Devlet Başkanı Ali Bongo'yu deviren cunta, "özgür ve adil bir seçim" sözü vermiş ancak bir takvim belirlememişti.

Sima ayrıca önümüzdeki günlerde seçim için bir zaman çizelgesine karar verileceğini söyledi.

Darbeden bu yana nelerin değiştiği sorulan Sima, "Değişen şey, ordunun halkı dövmeyi reddetmesi ve demokratik yönetime geri dönecek kurumlara bakacağımıza dair bir sözümüz var. Siyasette alabileceğinizin birazını almayı tercih edersiniz" ifadelerini kullandı. 

Sima, Gabon'un önceki rejimden uzaklaşmasının zaman alacağını da sözlerine ekleyerek "50 yılı aşkın bir süredir hüküm süren bir ailenin siyasi etkisini bir günde sona erdiremezsiniz çünkü dolaylı etki ve doğrudan etki vardır" dedi. Ülkenin darbe lideri ve cumhurbaşkanı olan general Nguema, kariyerinin büyük bir bölümünü devrik cumhurbaşkanı Bongo'nun yakın çevresinde geçirmişti. Bu nedenle bazıları, Nguema'nın yönetimin geçmişinden kopup kopamayacağını sorguluyordu. 

Bongo'ya dava açılmayacak

İki seçimde Bongo'ya karşı aday olmadan önce bir zamanlar Bongo'nun altında görev yapan yeni başbakan Sima, Gabon'un eski cumhurbaşkanına karşı yasal bir dava açmayı reddetti. Bongo'nun yolsuzluk iddiaları nedeniyle yargılanması yönünde çağrılar yapılmıştı. Sima, "Bence insanlar için ilginç olan davanın açılmaması. Şu anda bir dava açmanın uygun olacağını sanmıyorum" dedi. 

Fransa, Bongo ailesi hakkında yedi yıl süren bir soruşturma yürütmüş ve 2017'de kapatılmadan önce çok sayıda mülk ve dokuz lüks araba da dahil olmak üzere mal varlıklarını ortaya çıkarmıştı. Aile tüm iddiaları şiddetle reddetmişti. 

Bongo, 40 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan babasının yerine geçtiği 2009 yılından bu yana petrol zengini Batı Afrika ülkesini yönetiyordu. Ailenin Gabon'daki eski sömürgeci güç olan Fransa ile güçlü bağları vardı. Bongo, Perşembe günü ev hapsinden serbest bırakıldı ve cunta sağlık kontrolleri için ülkeden ayrılabileceğini söyledi.