Dünya

Gabon'da cunta, liderini Cumhurbaşkanı ilan edecek

01 Eylül 2023 07:21

T24 Dış Haberler

Gabon'da 55 yıllık Bongo hanedanını deviren askeri darbenin başındaki General Brice Oligui Nguema, ülkenin "geçiş dönemi Cumhurbaşkanı" olarak yemin edecek. Avrupa Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi, darbeden sonra Gabon'un üyeliğini, "hemen geçerli olacak şekilde" askıya alma kararı verdi.

Muhalefet ise cumartesi günkü seçimde ikinci olan adayının seçimlerin kazananı ilan edilmesini talep etti. Muhalefet, aslında kendi adaylarının daha fazla oy aldığını, ancak Ali Bongo'nun seçimleri çaldığını savunuyordu. 

Darbeyi yapan cuntanın sözcüsü, Nguema'nın Anayasa Mahkemesi'nde yemin edeceğini ifade etti. Cunta, kendilerini, "Geçiş Dönemi ve Kurumları Restore Erme Komitesi" diye adlandırmıştı.

Sözcü, ordunun ülke içinde verilen, "tüm taahhütlere saygı duyulacağını" ifade etti ve geçiş dönemi kurumlarının kademeli olarak yürürlüğe sokulacağını bildirdi. 

Afrika Birliği ise darbeyi "güçlü bir şekilde kınadığını" açıkladı. X platformu üzerinden yapılan açıklamada, Gabon'un Afrika Birliği üyeliğinin, "ülkede anayasal düzen tekrar sağlanana kadar askıya alındığı" duyuruldu. Geçen haftalarda Afrika Birliği, darbe yapılan Nijer'de de benzer bir karar vermişti. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Bongo'nun ev hapsine alındığı belirtildi. 

Gabon'da ana muhalefet de cumartesi yapılan seçimlerin sayımının noktalanmasını ve adaylarının tartışmalı seçimin kazananı olarak ilan edilmesini istedi. Çarşamba sabahı darbe, seçim kurulunun Bongo'nun yüzde 64,27, muhalefetin adayı Ondo Ossa'nın ise yüzde 30,77 oy aldığını açıkladıktan sonra yapıldı.

Muhalefet, sonuçların şaibeli olduğunu savunuyor.