Dünya

Fransız sol partileri erken seçim için "Halk Cephesi"ni kurdu

Ortak açıklamada "Fransa tarihinde yeni bir sayfa yazıldı" denildi

14 Haziran 2024 15:39

T24 Dış Haberler

Fransa'nın dört ana sol partisi, aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in Ulusal Ralli'nin (RN) kazanması halinde bir "ulusal birlik hükümeti" arayacağını söylemesi üzerine, erken seçimlere katılmak üzere bir "Yeni Halk Cephesi" (NPF) kurma konusunda anlaştı.

Sosyalist Parti (PS), Yeşiller, Komünistler ve solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ortak bir platformda kampanya yürütecek ve 577 parlamento seçim bölgesinin tamamında tek bir ortak aday çıkaracak.

Ortak açıklamada "Fransa tarihinde yeni bir sayfa yazıldı" denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde listesinin Le Pen'in partisi karşısında ezici bir yenilgiye uğrayarak aşırı sağcı partinin puanının yarısından daha azını almasının ardından geçtiğimiz Pazar günü 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde iki tur üzerinden yapılacak olan erken seçim çağrısında bulunmuştu. Macron, "Fransa'yı Le Pen ailesine bırakamayız" demişti. 

Anketler, Fransa'nın 2022 parlamento seçimleri için kurulan Nupes sol-yeşil ittifakının bir tekrarı olan NPF'nin, ulusal oyların yaklaşık yüzde 33'ünü alan Le Pen'in partisini yenme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.

Ancak yüzde 25'in üzerinde oy alarak ulusal mecliste hem Macron'un merkezci koalisyonunun milletvekillerinin yarısını kaybedeceği tahmin ediliyor. NPF, oylarını ikiye katlayabilecek RN'nin istikrarlı bir çoğunluk oluşturmasını engellemeye yetecek kadar milletvekili çıkarabilir.