Dünya

Fransız petrol devinin Afrika'da planladığı boru hattı projesine İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden tepki

11 Temmuz 2023 14:23

T24 Dış Haberler

İnsan Hakları İzleme Örgütü, pazartesi yaptığı açıklamada, Fransız petrol devi TotalEnergies tarafından yürütülen bir petrol boru hattı projesinin Uganda’da binlerce insanın geçim kaynağını tahrip ettiğini ve küresel iklim krizinin büyümesine neden olacağını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

İnsan hakları grubu, yapılan araştırmaların Doğu Afrika Ham Petrol Boru Hattı’nın inşası ve işletilmesinin ciddi çevresel riskler taşıdığını gösterdiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı’nın haberindeki raporda, boru hattı güzergâhının koruma altındaki alanlar ve küresel öneme sahip sulak alanlar da dahil olmak üzere hassas ekosistemlerden geçmekte olduğu ifade edildi ve boru hattının yerel toplulukların geçim kaynağı olan biyolojik çeşitlilik için tehdit oluşturduğu yazıldı.

Orta Afrika’nın doğusunda yer alan Uganda’nın batısındaki petrol sahalarını Tanzanya’nın doğusundaki Tanga Limanı'na bağlayan bin 443 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesinin, tamamlandığında düzinelerce hat istasyonuna, yüzlerce kilometrelik yola ve kamplara sahip olacağı da raporda belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kıdemli çevre araştırmacısı Felix Horne, projenin ailelerine yiyecek ve çocuklarını okula göndermek için gelir sağlayan topraklarını kaybeden on binlerce insan için felaket olduğunu ifade etti. Bu kişilerin Total Energies şirketinden çok az miktarlarda karşılık bedeli aldığını söyledi.

Bir bölge sakini, "Buraya bize her şeyi vaat ederek geldiler. Onlara inandık. Şimdi topraksız kaldık. Tazminat parası da gitti" diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "TotalEnergies ve iştirakleri, tazminat miktarını ve yaşanabilirliği tesis etme çabalarını insan hakları standartlarıyla tutarlı olacak şekilde artırmalıdır" açıklamasında bulundu.