Dünya

Fransız basının önde gelen yayınlarından L'Express dergisini 35 yıl boyunca yöneten Philippe Grumbach, bir KGB ajanıymış!

Grumbach, Fransa'nın en başarılı yayınlarından biri sayılan L'Express'te çalıştığı dönemde, cumhurbaşkanları, oyuncular ve edebiyat dünyasının önde gelen isimleri ile yakın dostluklar kurmuştu

17 Şubat 2024 08:39

Fransız basınının önde gelen yayın organlarından biri olan L'Express dergisi, eski yayın yönetmenlerinden Philippe Grumbach'ın 35 yıl boyunca Sovyet istihbarat servisi KGB'ye çalıştığını ifşa eti. Merkez sağ eğilimli derginin son sayısındaki haberde "Parlak bir gazeteci. Fakat aynı zamanda 35 yıl KGB için çalışmış bir Fransa haini" ifadeleri kullanıldı.

Haber, 1992'de saf değiştirerek Sovyet arşivlerinden binlerce sayfalık belgeyi kaçırıp İngiltere'ye götüren Sovyet binbaşısı Vasili Mitrokhin'in oluşturduğu arşivlerdeki bilgilere dayandırıldı. Buna göre, L'Express dergisindeki pozisyonu sayesinde Fransız toplumunda on yıllar boyu önde gelen bir role sahip olan Grumbach, "Brok" takma adıyla 1981'e dek Sovyetler Birliği'nin istihbarat servisi KGB için casusluk yaptı.

Grumbach, Fransa'nın en başarılı yayınlarından biri sayılan L'Express'te çalıştığı dönemde, cumhurbaşkanları, oyuncular ve edebiyat dünyasının önde gelen isimleri ile yakın dostluklar kurmuştu. 

Bugünün parasıyla 250 bin euro almış

L'Express'teki haberde Grumbach'ın özellikle Fransa'nın eski cumhurbaşkanları François Mitterrand ve Jacques Chirac hakkında KGB'ye bilgi verdiği ileri sürüldü. Dergi, eski yöneticisinin bu bilgiler karşılığında bugün yüz binlerce euro ile ölçülebilecek miktarda para almış olabileceğini de iddia etti. Mitrokhin arşivlerine göre Grumbach, sadece 1976-1978 arasında KGB'ye hizmeti karşılığında bugünün parasıyla 250 bin euro almıştı.

Grumbach'ın 1980 yılındaki düğününe Alain Delon ve Isabelle Adjani gibi oyuncular katılmış, yazar Francoise Sagan ve Yves Saint Laurent markasının kurucu ortağı Pierre Berge şahitlik yapmıştı.

L'Express editörlerinden Etienne Girard, eski yayın yönetmenleri hakkında kaleme aldığı uzun araştırma sırasında, Grumbach'ın yakın çevresinin casusluk iddiasını doğruladığını belirtti. Grumbach için "Kimse fark etmeden Beşinci Cumhuriyet'teki en büyük Sovyet casuslarından biriydi" diyen Girard, Grumbach'ın dergide propaganda yapmadığını vurgulayarak şöyle dedi:

"Casus olarak yaptığı işi, derginin yayın yönetmeni olarak yaptığı işten ayrı tutmaya dikkat ediyordu. Ama her şeyin işe yaramasının nedeni tam da bu. KGB, yakalanmaması için onun merkezci bir burjuva kılığında devam etmesini istedi. Bu, KGB'nin ruhuna tamamen uygundu. Akıllıca bir hareketti. Ve işe yaradı da."