Dünya

Fransa Türkiye'ye tüm silah ihracatını askıya aldığını duyurdu

Silah satışını askıya alacağını duyuran ülke sayısı 5 oldu

12 Ekim 2019 22:32

Suriye'de yürütülen Barış Pınarı Harekâtı sebebiyle Fransa Türkiye'ye yaptığı silah ihracatını askıya aldığını açıkladı.

Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışının askıya alındığı belirtildi.

Kararın derhal yürürlüğe gireceği ifade edilirken, 14 Ekim'de Lüksemburg'da yapılacak olan AB Dışişleri Konseyi toplantısında AB'nin bu konudaki ortak yaklaşımının konuşulacağı bildirildi.

Açıklamada, "Fransa olarak, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı tek taraflı harekatı kesin olarak kınadığımızı yineliyoruz. Bu operasyon, koalisyonun güçlerinin IŞİD'e karşı elde ettiği güvenlik ve istikrar çabalarını zora sokuyor ve önemli insani sorunlara sebep oluyor. Bu sebeple bu harekat, Avrupalıların güvenliğini tehdit ediyor" ifadelerine yer verildi.

Almanya da silah satışını durdurmuştu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün Türkiye'ye silah satılması için ülkesinin yeni izin çıkarmayacağını açıkladı.

Maas, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon  sebebiyle Almanya Federal Hükümeti Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışı konusunda yeni izin çıkarmayacak"  ifadelerini kullandı.

Almanya, 2018 yılında Türkiye'ye 243 milyon Euro (268 milyon dolar) değerinde silah ihraç etmişti.

Silah satışını askıya alacağını duyuran ülke sayısı 5 oldu

Almanya, Norveç, Finlandiya ve Hollanda da Türkiye'ye yönelik silah ihracatını askıya alacağını açıklamış, İspanya ise 'Suriye'deki gerilimin tırmanması durumunda' Türkiye'deki Patriot hava savunma sistemlerini geri çekeceğini duyurmuştu. Fransa'nın da silah satışını askıya alacağını açıklamasıyla, Türkiye'ye silah satışını durduracağını açıklayan ülke sayısı 5'e yükselmiş oldu.