Dünya

Fransa'nın "Me Too" hareketini gözler önüne seren roman, ülkede En Çok Satanlar'a yükseldi

12 Eylül 2022 08:51

Yazar Fin yazdığı, Fransa’nın “Me Too” hareketini gözler önüne seren roman “Cher Connard” (Sevgili Pislik), ülkedeki cinsel taciz ve eşitlik konularını tartışmaya taşıyarak Fransa’da en çok okunanlarda birinci sıraya yerleşti.

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD’de 2017 yılında film yapımcısı Harvey Weinstein’in çok sayıda kadına tacizde bulunduğunun ortaya çıkmasıyla dünya genelinde hızlanan ifşa hareketi “Me Too” Fransa’da da yankı uyandırmıştı. 

Fransa’da o dönem sosyal medyada “Balancetonporc” etiketiyle başlayan ifşa hareketi sırasında oyuncu Catherine Deneuve gibi tanınmış isimler ise hareketlerin gidişatını eleştiren bir açık mektup kaleme almıştı.

Despentes’in kitabında 40 yaşlarındaki bir yazar olan Oscar, sosyal medya üzerinden bir oyuncuya yaşlandığı için hakaret ediyor. Hakarete uğrayan film yıldızı Rebecca, öfkeli yanıtlar gönderirken Oscar sosyal medyada yıllar önce bir menajerini taciz etmekle suçlanıyor. 

Eleştirmenler, Despentes’in Me Too ile suçlanan kurgusal bir erkek karaktere ses vermesine şaşırdıklarını belirtirken roman genel olarak olumlu yorumlar aldı.