Dünya

Fransa'nın eski First Lady'si süpermodel Carla Bruni, kocası Sarkozy'nin Kaddafi'den milyonlar aldığı iddiasıyla ilgili yolsuzluk davasında sorguya çekildi

İtalya doğumlu süpermodel bir zamanlar Dolce & Gabbana ve Valentino'nun podyumunu süslemişti.

03 Mayıs 2024 11:34

T24 Dış Haberler

Eski Fransa First Lady'si Carla Bruni, geniş kapsamlı bir yolsuzluk davasında suç şüphelisi olarak polis tarafından sorgulanıyor.

Süper modelin, eski Libya lideri Muammer Kaddafi'den milyonlarca nakit kabul ettiği iddiaları nedeniyle kocası eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi aklamaya çalıştığı öne sürüldü. 

Yolsuzluk, Mali ve Vergi Suçlarıyla Mücadele Merkezi'nin Paris ofisine götürülen Bruni, iddiaları reddetti. 

56 yaşındaki Bruni'nin "tanık değiştirme" ve "cezai yolsuzluk" suçlarından resmi soruşturma altına alınan Fransız medyacı Mimi Marchand'ın da yakın arkadaşı olduğu belirtildi. 

"Paparazzi Kraliçesi" lakaplı 77 yaşındaki Marchand, 74 yaşındaki eski Fransız-Lübnanlı silah tüccarı Ziad Takieddine'ye, Kaddafi'den Sarkozy'ye milyonlarca dolar ödenmesini ayarladığına dair yeminli bir ifade vermesi karşılığında para ödemekle suçlanıyor.

4 yıl önce Paris Match dergisinde yayınlanan bir röportaj sırasında Takieddine, Sarkozy'nin çalışma arkadaşlarına para dolu bavullar teslim edildiği iddiasını geri çekmişti. İddiaya göre bu para, Sarkozy'nin Fransa Cumhurbaşkanı olarak ilk ve tek dönemini kazandığı 2007 seçim kampanyasını finanse etmek için kullanıldı.

69 yaşındaki Sarkozy, 2020'de verdiği röportajda gerçek ortaya çıktığı için aklandığını ifade etti. 

Bruni'nin de dahil olduğu dava "Sarko'yu Kurtarma Operasyonu" olarak adlandırılıyor ve Sarkozy'nin de suçlandığı Libya finansmanı davasıyla birlikte yürütülüyor. Savcılığın iddialarına göre, şu anda Lübnan'da bulunan Takieddine'nin "hikayesini değiştirmesi" için 4 milyon sterline eşdeğer bir para aldığı iddia edildi.

Bruni, operasyon ile ilgisi olduğuna dair suçlamaları reddederek, hüküm giymiş bir suçlu olan kocasının karıştığı yasal davalardan kaçınmaya çalıştığını söyledi.