Dünya Basınında Bugün

Fransa'da solun sürpriz çıkışı; Biden'ın adaylıktan çekilmesi için gizli toplantı; Ukrayna'nın işgalinde 120 bin Rus askeri öldü | Dünya Basınında Bugün

08 Temmuz 2024 09:39

T24 Dış Haberler

Maliye Bakanı Rachel Reeves, Britanya'nın planlama kurallarının yeniden gözden geçirilmesinin bir parçası olarak zorunlu konut inşası hedeflerini yeniden uygulamaya koyacak; önümüzdeki 5 yıl içinde 1,5 milyon yeni konut inşa etme hedefi, yeşil alanlar üzerindeki inşaat sayısının artması endişelerine yol açtı. Taktiksel oylamaların aşırı sağı geriletmesinin ardından sol ittifak Yeni Halk Cephesi, dün gece Fransız parlamentosundaki en büyük güç olma yolunda ilerledi ancak hiçbir grubun mutlak çoğunluğu elde edememesinin ardından gelecek hükûmetin şekli belirsizliğini korudu. The Washington Post'a göre Fransa şimdi aylarca sürebilecek bir siyasi felç ve belirsizlikle karşı karşıya kalabilir. Temsilciler Meclisi Demokratları, sanal bir özel toplantı sırasında, Biden'ı eski başkan Donald Trump'ı yenme şansının çok az olduğuna ikna etmek için kolektif etkilerini nasıl kullanacaklarını tartıştılar. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, herhangi bir Gazze ateşkes anlaşmasının İsrail'in hedeflerine ulaşana kadar savaşmaya devam etmesine izin vermesi gerektiğini söyledi. Bağımsız medya kuruluşları Mediazona ve Meduza tarafından yayımlanan ortak bir araştırmaya göre, Ukrayna savaşının başladığı 2022 yılından bu yana yaklaşık 120 bin Rus askeri öldürüldü. 

8 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | İşçi Partisi konut hedeflerini geri getirecek

Maliye Bakanı Rachel Reeves, Britanya'nın planlama kurallarının yeniden gözden geçirilmesinin bir parçası olarak zorunlu konut inşası hedeflerini yeniden uygulamaya koyacak.

Şansölye olarak yapacağı ilk konuşmada, İşçi Partisi'nin Micheal Gove'un planlama hedeflerini sulandırma kararını bozması bekleniyor. 

Bu açıklama, İşçi Partisi'nin önümüzdeki beş yıl içinde 1.5 milyon yeni konut inşa etme vaadini yerine getirmesine yardımcı olmak için konseyleri yeşil kuşak üzerinde inşaat yapmaya zorlayacağına dair korkuları arttıracak.


The Guardian | Solun sürpriz yükselişi Fransız aşırı sağını üçüncü sıraya itti

Taktiksel oylamaların aşırı sağı geriletmesinin ardından sol ittifak Yeni Halk Cephesi, dün gece Fransız parlamentosundaki en büyük güç olma yolunda ilerledi ancak hiçbir grubun mutlak çoğunluğu elde edememesinin ardından gelecek hükûmetin şekli belirsizliğini korudu.

205 sandalyeye kadar kazanacağı tahmin edilen solun sürpriz sonucu, Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'ne karşı taktiksel oylamanın gücünü gösterdi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci ittifakının ikinci, aşırı sağın ise üçüncü olacağı tahmin ediliyor.


The Washington Post | Fransa siyasi felç ve belirsizlikle karşı karşıya kalabilir

ABD'li The Washington Post gazetesi, "Fransız seçmenler, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Fransa'nın ilk aşırı sağcı hükümetini kurmak yerine, beklenmedik bir şekilde birinci ve ikinci gelen sol ve merkez partileri destekleyerek kendi milletvekillerinden bazılarını bile şaşkına çevirdi" diye yazdı.

Gazeteye göre Fransa şimdi aylarca sürebilecek bir siyasi felç ve belirsizlikle karşı karşıya kalabilir. Ne sol ne de başka bir ittifak Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamak için gereken 289 sandalyeyi elde edemedi.


The New York Times | 6 üst düzey Demokrat, Biden'ın gitmesi gerektiğini söylüyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın Capitol Hill'deki kilit Demokratlar arasındaki destek tabanı, Pazar günü Temsilciler Meclisi'nin yarım düzine üst düzey üyesinin meslektaşlarına, yaşı ve yeniden seçilebilme yeteneğiyle ilgili artan endişeler nedeniyle başkanlık yarışından çekilmesi gerektiğini özel olarak söylemesiyle parçalanmaya başladı.

Gizli görüşmeye aşina olan beş kişiye göre, hepsi de güçlü komitelerin kıdemli üyeleri olan Temsilciler Meclisi Demokratları, sanal bir özel toplantı sırasında, Biden'ı eski başkan Donald Trump'ı yenme şansının çok az olduğuna ikna etmek için kolektif etkilerini nasıl kullanacaklarını tartıştılar.


Al Arabiya | Netanyahu: Gazze anlaşması İsrail'in savaş hedeflerine ulaşana kadar savaşa devam etmesine izin vermeli

Dokuz aydır devam eden Gazze savaşını sona erdirmeyi amaçlayan ve rehine anlaşmasını da kapsayan ABD planı üzerinde görüşmelerin yeniden başlaması beklenirken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, herhangi bir Gazze ateşkes anlaşmasının İsrail'in hedeflerine ulaşana kadar savaşmaya devam etmesine izin vermesi gerektiğini söyledi.


The Moscow Times | Rapor: Ukrayna'da 120 bin Rus askerinin öldürüldüğü tahmin ediliyor 

Bağımsız medya kuruluşları Mediazona ve Meduza tarafından yayımlanan ortak bir araştırmaya göre, Ukrayna savaşının başladığı 2022 yılından bu yana yaklaşık 120 bin Rus askeri öldürüldü. 

Rusya 2022'den bu yana ölen asker sayısına ilişkin resmi istatistik yayınlamadığı için Mediazona ve Meduza gönüllüleri tahminlerini açık kaynaklara dayanarak yaptı.

Ukrayna hükümeti de askeri kayıplarını gizli tutuyor ve bu da Rusya'nın işgalinden kaynaklanan kayıpların genel seviyesini belirsiz hale getiriyor.