Dünya

Fransa'da Sarı Yelekler eylemlerin yıldönümü için sokağa çıkıyor: İlk günlerdeki kalabalığa ulaşmayı umuyorlar

Fransa'da 1 yıl önce akaryakıt vergisine zamla birlikte başlayan eylemler kısa sürede ülke çapına hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü

16 Kasım 2019 13:11

Fransa'da akaryakıt vergisine zam getirilmesine karşı başlayan daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını talep etmeye kadar ilerleyen Sarı Yelekler protestoları bu hafta sonu 1. yılını dolduruyor. Yıldönümü için daha geniş çapta bir eylem planı yapan Sarı Yelekler'in karşısında tüm polis teşkilatı göreve çağırıldı. 

Bir yıl önce 17 Kasım'da 280 bin kişinin sokaklarda olduğu Sarı Yelekler eylemleri haftalar içinde kalabalığını yitirse de eylemciler bu hafta sonu yeniden büyük bir protesto gerçekleştirmeyi umuyor. Sarı Yelekler'in Facebook üzerinden yürüttüğü bir hesapta yıldönümü için 200'e yakın eylem planı yapıldı. 

Eylemciler sembolik olarak Paris'te Champs Elysee'de toplanmayı hedefliyor. Facebook'ta "Sarı Yelekler'in yıldönümü Champs-Elysées'de" başlığıyla açılan etkinliğe 5 binden fazla kişi 'Katılacağım' dedi ve 6 bin 700'den fazla kişi etkinlikle 'İlgilendiğini' söyledi. Fakat Champs-Elysées meydanı 16 Mart 2019 tarihinden beri Paris Valiliği tarafından gösteri ve yürüyüş için yasaklı. 

Paris Valiliği, hareketin başlamasına yol açan imza kampanyasının hazırlayıcısı Priscilla Ludosky'nin önerdiği ve Saint Lazare Garı'ndan, Invalides meydanına yürümeyi öngören güzergâhı da reddetti. Valilik, eylemcilerden kentin doğu bölgesinde güzergâh belirlemesini istedi. Polis, Champs Elysees'nin yanı sıra, Elysee Sarayı ve Ulusal Meclis etrafında da geniş güvenlik önlemleri alacak.

16 Mart eylemleri neyi değiştirdi? 

Champs Elysees'de 16 Mart'ta yaşanan şiddetli eylemler sonunda hükümet 10 Nisan'da "Gösteri ve Yürüyüş Yasası'nı" sertleştirerek, eylemlerde yüz saklamaya 1 yıl hapis, 15 bin Euro da ceza getirdi. Polise, kontrolleri artıran, aramaları derinleştiren yeni yetkiler verdi. Yasak bölgelerde eylem yapanlara 135 Euro ceza getirdi. Paris Emniyet Müdürü Michel Delpuech görevden alındı.