Dünya

Fransa'da Sarı Yelekler'den emeklilik reformu gösterilerine destek

Hükümet, işçi sendikaları ile Sarı Yeleklerin bir bütün halinde eylemelere devam etmesinden endişeli

07 Aralık 2019 20:00

Fransa'da yaşanan genel grev hayatı durdururken emeklilik reformuna karşı çıkan göstericilerin eylemlerine hükümet karşıtı protestolarıyla bilinen Sarı Yelekler de katıldı.

Euronews'in haberine göre, 5 Aralık'ta ulaşım sektörü ile başlayan grevler, hafta sonu farklı alanlara yayıldı. Geçen yıl başlayan ve gittikçe hız kaybeden Sarı Yelekler ise bu grevle tekrar sokaklarda güçlenmeyi hedefliyor. Hükümet kanadı ise işçi sendikaları ile Sarı Yeleklerin bir bütün halinde eylemelere devam etmesinden endişeli.

Gelecek hafta grevler devam edecek

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkenin emeklilik sisteminin reforme edilmesi konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Buna karşı ülkenin en öneli işçi sendikaları CGT ile Sud Rail, "hükümetin tutumu ne olursa olsun" grevlerin gelecek hafta da devam edeceğini duyurdu.

Grevler cumartesi günü de devam ederken ulaşım, eğitim ve sağlık hizmetlerinde büyük kesintiler yaşanıyor. Perşembe günü 800 bin insanın sokaklara çıktığı rapor edildi.

Fransa'da neden grev var?

Hükümetin üzerinde çalıştığı reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

Fransa'da bu büyüklükte iş bırakma eylemleri en son 1995 yılında gerçekleşmiş ve ülkede üç hafta boyunca her kesimde grevler yaşanmıştı.