Dünya

Fransa'da okullardaki abaya yasağı, Danıştay'da görüşüldü

Fotoğraf: AA, Fransa'daki abaya yasağı protestoları

20 Eylül 2023 02:38

Fransa'da okullardaki abaya yasağı kararı için üç sendikanın yürütmeyi durdurma talebi, Danıştay'da ele alındı.

Danıştay'da, okullarda abaya ve kamis yasağı kararı için yürütmenin durdurulması talebiyle Sud Education Paris, La Voix Lyceenne ve Le Poing Leve Lycee sendikalarının yaptığı başvuruyu değerlendirmek üzere oturum düzenlendi.

AA'nın aktardığına göre oturumun ardından, üç sendikanın avukatı Clara Gandin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, abayanın doğası itibarıyla dini bir kıyafet olmadığı yönünde görüş çoğunluğu olduğunu, bu şekilde düşünen laikliklik uzmanı tarihçiler, İslam kültürü uzmanları ve dini makamlar olduğunu anlattı.

Gandin, Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın bir kıyafetin doğası itibarıyla dini bir kıyafet olduğunu belirlemek için kendisini dini makamların yerine koyduğunu ifade ederek, Attal'ın böyle davranarak laiklik prensibini ihlal ettiğini ve birçok kızın abayayı okullarda giymesinin asıl sebebinin dinlerini beyan etmek olmadığını söyledi.

Gandin, "Sadece Müslüman veya Müslüman olarak algılanan öğrenciler uzun ve bol kıyafetler giyemiyor" dedi.

Feminist ve avukat Yelena Mandengue ise hükümetin abaya yasağıyla kadınların haklarını tehlikeye atan bir politika yürütmeye devam ettiğini savundu.

Mandengue, okullarda akran zorbalığı gibi sorunlar olduğunu belirterek, "Oturumda da denildiği gibi, hep aynı kişiler hedef gösteriliyor, hep kadınlar" dedi.

Danıştay'ın okullarda abaya yasağına karşı yapılan itiraza yönelik kararını birkaç gün içinde vermesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Eğitim Bakanı Grabriel Attal, 27 Ağustos'ta okullarda abayanın yasaklanacağını duyurmuş, Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği, yasağı Danıştay'a taşınmıştı.

Danıştay, 7 Eylül'de abaya yasağının "özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarını" ihlal etmediği kararını vermiş, Sud Education Paris, La Voix Lyceenne ve Le Poing Leve Lycee sendikaları, yürütmeyi durdurma talebiyle 4 Eylül'de Danıştay'a başvurmuştu.

TIKLAYIN | Nihal Bengisu Karaca'dan 'abaya' tepkisi: Fransa'da yasaklanan basbayağı uzun elbise

TIKLAYIN | Fransa’da Danıştay abaya yasağını onayladı; protestocular açıklama yaptı: Elbise seçmek sizin işiniz değil

TIKLAYIN | Fransa'da abaya giyen onlarca kız öğrenci, okuldan evlerine gönderildi