Dünya

Fransa'da lise bitirme sınavı soruları sızdırıldı

Sorumlular, 3 yıla kadar hapis ve 9 bin Euro para cezasına çarptırılabilir

22 Haziran 2019 12:42

Fransa'da üniversiteye giriş puanlarını etkileyen lise bitirme sınav sorularının sınav öncesi sızdırıldığı iddia edildi. Sınav öncesi soruların mesajlaşma uygulaması ile paylaşıldığı iddiası sonrası Milli Eğitim Bakanlığı olayla ilgili şikayetçi oldu.

Euronews'in haberine göre, Fransa'da öğrencilerin liseyi bitirmek için girdiği ve üniversiteye girişte etkili olan Bac'da matematik sorularının sınav öncesi paylaşıldığı iddia edildi. Sınava giren öğrencilerden biri, iş ilanı bakmak için girdiği 300 kişilik Whatsapp grubunda sınavda çıkacak matematik sorularının ve cevaplarının paylaşıldığını fark ettiğini söyledi. Yarım saat sonra sınavda karşılaşacağı soruların Whatsapp grubunda paylaşıldığını gören öğrenci, durumu okul müdürüne bildirdi. Yapılan araştırma sonucunda soruların bir gece önce dolaşıma girdiği saptandı.

Bakanlık soru sızdırıldığını doğruladı

Öğrencinin haber vermesiyle okul yönetimi sınav merkezine durumu bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada "soru kaçırma" şüphelerini doğruladı. Konuya ilişkin şikayette bulunulduğunu ve soruşturma açıldığı bildirildi. Sorumlular, 3 yıla kadar hapis ve 9 bin Euro para cezasına çarptırılabilir.

Öte yandan bakanlık, soru sızıntısında bahsi geçen sınavın tekrarı gibi bir ihtimal üzerinde durmuyor.