Dünya

Fransa'da genel seçimin ilk turu: İlk sonuçlara göre, Macron'un merkezci grubu ve sol koalisyon kafa kafaya

Genel seçim sonuçlarının, Macron’un ikinci döneminde iç politikada denge kurup kuramayacağını belirleyeceği belirtiliyor

13 Haziran 2022 09:12

Fransa’da genel seçimin ilk turunun erken sonuç tahminlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkezci grubu, aşırı sol aday Jean-Luc Melenchon’un liderliğindeki sol koalisyon ile başa baş sonuç elde edecek.

The Guardian’da yer alan habere göre, erken sonuç öngörülerine göre, Fransa’da sol partilerin tarihi ittifakında Melenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa Partisi, Sosyalistler ve Yeşiller ile bir araya gelerek oyların yüzde 25.6’sını aldı. Macron’un merkezci grubu Ensemble’ın (Birlikte) oyların yüzde 25.2’sini aldığı öngörüldü.

Anket şirketleri verilerine göre, katılım yüzde 47’de kaldığı genel seçimin ilk turunun sonucuna ilişkin ilk tahminlerin çıkmasıyla Boyun Eğmeyen Fransa lideri Melenchon, seçmene bir sonraki hafta oy vermeye giderek “Macron’un korkunç politikalarını reddetme” çağrısında bulundu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise yaptığı açıklamada “Seferberlik için bir haftamız var. İkna etmek, güçlü, açık bir çoğunluk elde etmek. Ensemble, bir çoğunluk elde etme kapasitesi olan tek siyası grup” dedi.

İkinci kez cumhurbaşkanı seçilen Macron’un vergi kesintileri, refah sisteminde değişiklikler gibi planlarını gerçekleştirebilmesi için Ulusal Meclis’te merkezci grubunun çoğunluğu elde etmesine ihtiyacı var.

Genel seçim sonuçlarının Macron’un ikinci döneminde iç politikada yakalayabileceği dengeyi belirleyeceği belirtiliyor.

Melenchon’un ittifakı, Nupes, parlamentodaki koltuklarını artırmayı ve Macron’un merkezcilerinin sayısını düşürmeyi hedefliyor. Koalisyon grubunun ortak hedefleri arasında asgari ücreti artırmak, emeklilik yaşını 60’a indirmek ve temel gıda ve enerji fiyatlarını dondurmak var.

Fransa’nın anayasa temelli,  parlamentoda oy çokluğu sistemli seçim sistemi, her grubun parlamentoda tam olarak kaç koltuk alacağını tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Fransa Parlamentosu’nun ancak 19 Haziran’daki ikinci tur seçiminden sonra şekillenebileceği belirtiliyor.