Dünya

Fransa Başbakanı'ndan aşırı sağa oy verecek seçmene: Brexit'ten sonra ağlayan İngilizler gibi olmayın

Attal, Fransa'nın "yalnız kalarak daha güçlü olamayacağını" söyledi

31 Mayıs 2024 10:27

T24 Dış Haberler

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, önümüzdeki hafta yapılacak Avrupa seçimlerinde aşırı sağı seçen seçmenlerin Brexit'i destekledikleri için pişman olan İngilizler gibi olma riski taşıdığını söyledi.

Perşembe günü RTL radyosuna verdiği demeçte "Brexit'ten sonra ağlayan İngilizler gibi olmayın" dedi ve şöyle devam etti: 

"İngiliz halkının büyük bir çoğunluğu Brexit'ten pişmanlık duyuyor ve bazen oy vermeye gitmedikleri ya da ülkeleri için olumsuz olan bir şeye oy verdikleri için pişmanlık duyuyorlar.

"Bugün Birleşik Krallık'ta Avrupa Birliği'nden ayrıldıklarından bu yana hiç olmadığı kadar çok yasadışı göç var. Avrupa Birliği'nden ayrıldıkları için Birleşik Krallık'ta büyük ekonomik sıkıntılar yaşanıyor"

Attal, Fransa'nın "yalnız kalarak daha güçlü olamayacağını" söyledi. 

Le Pen'in partisi anketlerde önde

Marine Le Pen'in aşırı sağcı, göçmen karşıtı Rassemblement National (RN) ya da Ulusal Ralli Partisi, Fransa'daki anketlerde önde gidiyor. Jordan Bardella liderliğindeki liste yüzde 30'dan fazla oy alarak Attal ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından desteklenen milletvekili Valerie Hayer liderliğindeki merkezci grubun desteğini ikiye katladı.

Le Pen'in partisi birkaç yıl önce "Frexit" ya da Fransa'nın AB'den çıkması vaadini bıraktı ve o zamandan beri Fransa'nın AB'de kalmasını ve kurumu içeriden değiştirmek istediğini savunarak seçmen tabanını genişletmeye çalıştı.

"Fransa, AP'ye en fazla aşırı sağcı milletvekili gönderen ülke mi olacak?"

Ancak Attal, Le Pen'in partisinin esasen Fransa'nın artık AB'de kalamayacağı anlamına gelecek politikalar izlediğini söyledi ve şunları kaydetti:

"Tek pazar kurallarına artık saygı göstermeyeceğinizi, Fransa'nın aidatlarını ödemeyeceğinizi ve anlaşmaların çoğuna saygı göstermeyi bırakacağınızı söylediğinizde, gerçek şu ki artık AB'de değiliz. Fransa, Avrupa Parlamentosuna en fazla aşırı sağcı milletvekili gönderen ülke mi olacak?"