Gündem

S-400 krizi; ABD'den Ankara'ya yaptırım mektubu: Türkiye F-35 programından çıkarılacak, eğitimdeki Türk pilotlar ve uzmanlar geri gönderilecek!

07 Haziran 2019 16:00

T24

ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisi, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasıyla ilgili ‘ciddi adımlar’ atmaya hazırlandığını iddia etti. Dergiye göre Shanahan, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'a ABD’de eğitim gören Türk F-35 pilotlarının 31 Temmuz’dan itibaren Türkiye’ye dönmeleri gerektiğini ve yeni öğrenci alımının da yapılmayacağını söyleyen 6 Haziran tarihli bir mektup gönderdi. Foreign Policy’ye göre Pentagon, Türkiye’nin F-35 programına katılımının 31 Temmuz itibariyle askıya alınacağını Ankara'ya iletti.



Mektupta, ABD'nin Türkiye'ye yönelik olası S-400 yaptırımları maddeler halinde şöyle özetlendi: 

  • -Türkiye’nin F-35 programına katılımı 31 Temmuz'da askıya alınacak.
  • -Arizona ve Florida’daki üslerde F-35 eğitimi gören 42 Türk öğrenci, 31 Temmuz'dan önce ülkeyi terk edecek. 
  • -Bu tarihten sonra bütün uluslararası seyahat emirleri iptal olacak ve Türk Hava Kuvvetleri personelinin 'F-35 Ortak Programı' kapsamındaki üslere girmesi engellenecek.
  • -Haziran-Kasım arasında eğitim için ABD'ye varması planlanan 34 öğrencinin gelişleri askıya alınacak.
  • -12 Haziran’da düzenlenecek ve F-35 programına ortak olan tüm hükümetler ile şirketlerin davet edileceği CEO yuvarlak masa toplantısına Türkiye katılmayacak.
  • -Türkiye’de F-35’ler için parça üreten firmalara yeni iş verilmeyecek; mevcut işler ‘alternatif kaynaklara’ aktarılacak.

Foreign Policy’deki haberde, Lara Seligman'a konuşan ABD’li bir üst düzey savunma yetkilisi, Türkiye’nin S-400’leri satın almaktan vazgeçmek konusunda hâlâ vakti olduğunu belirterek, bunun gerçekleşmesi durumunda F-35 eğitimiyle alınan kararların durdurulabileceğini kaydetti.

ABD, Rusya’dan S-400’lerin satın alınmasıyla ilgili hali hazırda Türkiye’ye birtakım yaptırımlar uygulamış ve F-35 ekipmanları ile materyallerinin teslimini askıya almak yönünde kararlar almıştı. FP haberinde, ABD ordusunun sağladığı eğitim olmaksızın Türk F-35 pilotlarının bu jetleri kullanamayacağı kaydedildi.

Vekil Bakan Shanahan’ın, Hulusi Akar’a yazdığı 6 Haziran tarihli mektupta Ankara’ya hali hazırda ABD’nin Arizona ve Florida eyaletlerinde eğitim gören 42 personelin 31 Temmuz’a kadar ülkeden ayrılması gerektiğinin söylendiği belirtilirken; haberin devamında şu ifadeler kullanıldı:

"Bu noktadan sonra bütün uluslararası seyahat emirleri iptal olacak ve Türk Hava Kuvvetleri personelinin üslere girmesi engellenecek. İki taraf arasındaki yazışmaya göre, eğer Türkiye 31 Temmuz’a kadar S-400’leri alırsa bu ‘hesaplanmış ve ölçülü plan’ geçerliliğini yitirmiş olacak."

Olası yaptırımların detaylı listesi de mektuba eklendi

ABD Savunma Bakanlığı'ndan iki yetkili, Shanahan’ın mektubu imzaladığı ve Türkiye’ye gönderdiğini teyit ederken; Foreign Policy, Ankara’nın S-400 alımında ısrarcı olması halinde ABD’nin atmayı planladığı yaptırım adımlarının da detaylı bir liste halinde mektuba iliştirilmiş olduğunun altını çizdi. FP'ye konuşan bir diğer Savunma Bakanlığı yetkilisi de, belgede belirtilen başlıkların iki bakan arasındaki telefon görüşmesinde de ele alındığını kaydetti. 

Haberde, ABD'deki 42 öğrencinin 31 Temmuz'dan önce geri gönderilmesinin yanı sıra, Türkiye'nin 20 Haziran, 14 Temmuz ve Kasım ayında göndermeyi planladığı 34 öğrencinin gelişlerinin de askıya alınacağı iddiasına yer verildi. 

Foreign Policy’nin aktardığına göre belgede, bu eğitimlerin askıya alınmasına dair, “Bu gerçekleşmeyecek, çünkü Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alıyoruz. Bundan sonra sistemde yeterlilik elde etmeleri için herhangi bir gereklilik olmayacak” yorumu yapıldı.

Savunma Bakanı Akar'a gönderildiği kaydedilen mektupta, 31 Temmuz itibariyle Türk Hava Kuvvetleri personelinin F-35 Ortak Programı kapsamındaki üslere giremeyeceği belirtilirken; Türkiye'nin buralarda görevli personelini başka yerlerde yeniden görevlendirmesi gerektiğine de dikkat çekildi. 

Aynı zamanda mektupta Türkiye’nin 12 Haziran’da gerçekleşmesi planlanan CEO’lar yuvarlak masa toplantısına da katılmamasının da planlandığı ve aynı zamanda Türkiye sanayisinin bu ortak çalışmayla ilgili bundan sonra herhangi bir iş alamayacağı belirtildi. Belgeye göre, Türk firmalarının yaptığı hali hazırdaki işler de alternatif kaynaklara aktarılacak.

TIKLAYIN - Reuters: "ABD yeni Türk pilotlara F-35 eğitimi vermeme kararı aldı"

Reuters haber ajansı da bugünkü haberinde de ABD’nin Türkiye’den gelecek yeni pilotların eğitimlerini durdurmaya gitme kararı aldığı iddia edilmişti, ancak bu ‘yaptırımların’ eğitim alan mevcut personele yönelik olmadığı kaydedilmişti.

İşte ABD Savunma Bakanlığı'ndan Hulusi Akar'a gönderilen mektubun tam metni: