Çevre

Foça'da yol yapımında cüruf kullanılmasına çevrecilerden tepki

Çevrecilerin ve yöre halkının itirazlarının ardından bölgedeki çalışmalar durduruldu

24 Ekim 2019 19:00

İzmir'in Foça ilçesinde, yol yapım çalışmasında dolgu malzemesi olarak kanserojen madde içeren cüruf kullanılması çevrecilerin ve bölgede yaşayanların tepkisini çekti. Yol çalışması tepkilerin ardından durdurulurken, Ilıpınar Mahallesi'ndeki depolama alanında oluşan cüruf yığınlarının da kaldırılmasını isteyen çevreciler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den duruma acilen müdahale etmesini istedi. Bölgede çevreci gruplar nöbet tutmaya da başladı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Foça'nın kırsalı olan Bağarası Mahallesi'nin yerleşime yeni açılan kesimindeki yol yapım işi, bir süre önce ihaleyle taşeron firmaya verildi. Firma, zeytincilik, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdüğü bu bölgede, sabah saatlerinde, yol dolgu çalışması başlattı. Yapımda kullanılmak üzere yola kanserojen bir madde olan cürufun boşaltıldığını fark eden çevre sakinleri ve aralarında Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ile Yenifoça Forum Platformu ve Foçalıların da bulunduğu bir grup çevreci çalışmalara tepki gösterdi. 1 kilometreye yakın bir bölümünün dolgusu yapılan, kalan kısmına ise tepecikler halinde cüruf dökülmüş olan yolda, çevrecilerin ve yöre halkının itirazları üzerine çalışmalar durduruldu. Buna rağmen çevreciler ve yöre halkı bölgeden ayrılmayıp, nöbete başladı.

"Cüruf kullanımından vazgeçsinler"

Bağarası Mahallesi sakinlerinden Tekin Arslandoğan, sabah kalktıklarında etraflarında cüruf dağları görüp, şok olduklarını, zehirli olduğu raporlarla kanıtlanan bu maddelerin yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılmasını kesinlikle istemediklerini söyledi. Konuyla ilgili eleştirisini ve taleplerini ise şu sözlerle dile getirdi Arslandoğan:

"Cüruf dağları havamızı suyumuzu toprağımızı zehirlemesin diye mücadele ederken cürufları kapımızın önünde bulduk. Çevremizin, zeytinimizin, diğer tarımsal ürünlerimizin zehirlenmesini istemiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yol yapımlarında bu maddeyi kullanmaktan vazgeçmesini, daha temiz ve sağlıklı maddeler kullanmasını istiyoruz. Bu yolun etrafında zeytincilik ve tarım yapılan alanlar, arıcıların kovanları var. Yetiştirilen ürünleri pazardan insanlarımız satın alıp yiyor. Burayı zehirli madde ile kaplamak yarın insanımızın kanser olması demek."

"Güvenip oy vermiştik"

Yöre halkından Selma Arslandoğan ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği yol ihalelerinin şartnamesine 'cüruf kullanılmayacak' şeklinde bir madde ekleyerek bu sorunu kolayca çözebileceğini söyledi. Arslandoğan, daha sonra sözlerine "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim öncesinde, çevreye duyarlı olma sözü vermişti. Güvenip, oy vermiştik. Bir an önce bu konuyu çözüm üretilmeli" diyerek devam etti. 

"Cüruflar her koşulda evlere kadar giriyor"

Geçen hafta cüruf döküm alanlarında eylem yapmalarından kısa bir süre sonra yollara cüruf döküldüğünü belirten Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ezgi Levent ise bu durumda sessiz kalınamayacağını söyleyerek, cürufların her koşulda evlere kadar girdiğini söyledi. Muhatap aradıklarının altını çizen Levent, Belediye Meclisi'ne önerge vereceklerini de sözlerine ekledi. 

Açıklamaların ardından, çevreciler ve yöre halkı bölgedeki bekleyişine devam etti. (DHA)


Dünyada ve Türkiye'de günün gelişmeleri T24 haber bülteni Manşet'te