Dünya

Fırat Kalkanı’nda yakalanan IŞİD tutuklusu: Geliri kaybetmemek için Suriye rejimiyle petrol ticareti yapıyorduk

19 Ekim 2019 13:11

2016’daki Fırat Kalkanı ile yakalanan IŞİD’liler 3 yıldır Suriye içindeki cezaevlerinde tutulu. Independent Türkçe'den Cihat Arpacık, o cezaevlerinden birine girdi. Arpacık'a konuşan IŞİD'li tutuklulardan Bessem en Neyf “Devle (Örgüt mensuplarının kendi aralarında IŞİD’e verdiği isim- C.A) değişik milletlerden petrol mühendislerini bölgeye getirtti ve petrol üretiminin durmamasını sağladı. Biz de petrol sahalarının güvenliğini sağladık. Ticaret, Suriye rejimine çalışan kişiler üzerinden yürütülüyordu. Rejimin tankerleri gelir petrolü alırdı. Gelirin çok önemli bir kısmı bu sayede sağlanıyordu. Gelirin kesilmemesi için rejimle petrol ticareti yapılıyordu" diye konuştu.

Independent Türkçe'nin haberi şöyle:

Suriye’nin kuzeyinde, YPG’nin kontrol ettiği bölgelere yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekâtı henüz başlamamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonla bir görüşme yapmış ardından Beyaz Saray’dan askeri harekâtla ilgili  bir açıklama yapılmıştı.

Beyaz Saray açıklamasının en tartışmalı bölümü bölgede daha önce yakalanan IŞİD mensuplarıyla ilgili olanıydı.

“Türkiye IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak”

Açıklamanın ilgili bölümünde şöyle deniliyordu:

“Türkiye bundan böyle ABD’nin son 2 yıldır bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak.”

Bu cümle Türkiye’de çok tartışıldı.

Askerlerini Suriye’den çekmeye hazırlanan ABD’nin, kendi ülkelerinin dahi kabul etmediği IŞİD militanlarını Türkiye’ye “ihale ettiği” iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Nasıl Fırat Kalkanı’nda kontrol altında tuttuysak burada da tutarız

Bu suçlamalara cevap Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Almanya merkezli Deutsche Welle’ye konuşan Çavuşoğlu, “Nasıl Fırat Kalkanı bölgesinde bunları kontrol altında tuttuysak burada da kontrol altında tutarız” dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı, 2016 yılında yine Suriyeli muhalif askeri gruplarla birlikte TSK tarafından yapıldı. Harekatla Cerablus, Çobanbey, Bab gibi kuzey Suriye’de pek çok bölge IŞİD’den alındı. Harekat sırasında yüzlerce IŞİD militanı da yakalandı.

Bakan Çavuşoğlu’nun söylediği gibi bu militanlar operasyonun yapıldığı bölgelerde bulunan cezaevlerinde tutuluyor.

Ancak buradaki IŞİD militanları dünyanın geri kalanında pek umursanmıyor.

Uluslararası basın bu konuyu daha çok YPG’nin yakaladığı IŞİD militanları üzerinden görmeyi tercih ediyor.

Fırat Kalkanı’nda yakalanan yüzlerce IŞİD’li 3 yıldır Suriye’deki cezaevlerinde

Independent Türkçe, 2016’dan bu yana IŞİD mensuplarının tutulduğu hapishanelerden birine girdi.

Cezaevi Suriye sınırları içinde, Halep kırsalına bağlı kasabaların birinde bulunuyor. Burada Fırat Kalkanı Harekatı’nda yakalanan 160 IŞİD’li tutuluyor. Bölgenin değişik yerlerindeki başka cezaevlerinde de tutulan IŞİD’ciler de var.

Bessem en Neyf o IŞİD tutuklularından biri.

Suriye rejimi ile petrol ticareti

IŞİD’in Suriye’de taban kazanmasıyla birlikte örgüte katıldığını anlatan en Neyf, o günlerde IŞİD kontrolünde bulunan Deyr ez Zor petrol sahalarının güvenliğini sağlayan ekibin içinde yer aldığını söylüyor.

“Devle (Örgüt mensuplarının kendi aralarında IŞİD’e verdiği isim- C.A) değişik milletlerden petrol mühendislerini bölgeye getirtti ve petrol üretiminin durmamasını sağladı. Biz de petrol sahalarının güvenliğini sağladık. Ticaret, Suriye rejimine çalışan kişiler üzerinden yürütülüyordu. Rejimin tankerleri gelir petrolü alırdı. Gelirin çok önemli bir kısmı bu sayede sağlanıyordu. Gelirin kesilmemesi için rejimle petrol ticareti yapılıyordu.”

Her milletten komutan vardı

Örgütün, bir militana hem kendisi hem eşi hem de çocukları için ayrı maaşlar ödediğini söyleyen en Neyf, “Kuveyt’ten Avrupa’ya kadar çok sayıda komutan vardı. Bizim olduğumuz bölgede de en çok yabancı savaşçı Iraklıydı” diyor.

Kaçırılan Ezidi kadınların bir kısmı Rakka ve Deyr ez Zor’a getirildi

Neyf’e göre, Şengal’den kaçırılan Ezidi kadınların bir kısmı da o günlerde IŞİD kontrolündeki Rakka ve Deyr er Zor’a getirilerek buralarda satıldı. “Köle” olarak nitelendirdikleri bu kadınların yolculuğunu ve satışını organize eden ayrı bir birimin varlığından bahseden en Neyf, “Kızların fiziklerine ve güzelliklerine göre fiyatları 20 bin dolara kadar çıkıyordu” ifadelerini kullandı.

Fırat Kalkanı Harekatı ile birlikte el-Bab cephesine gönderildiğini ve burada yakalandığını söyleyen en Neyf 3 yıldır bu cezaevinde tutuklu.

IŞİD’in çocukları: Canlı bomba sırası

15 yaşında örgüte katılan ve 17 yaşında yine Fırat Kalkanı Harekat kapsamında Ahtarin’de yakalanan Muhanned Nasi şimdi 20 yaşında. Ömrünün 4’te 1’i en tehlikeli örgütlerden biri olan IŞİD’in içinde ve bu cezaevinde geçti.

IŞİD’in çocuk savaşçıları kullandığının bir gerçek olduğunu söyleyen Muhanned, Cennetle vaadiyle kandırılan çocuklara canlı bomba eğitimleri verildiğini de anlattı:

"Çocukların yer aldığı ayrı ketibeler vardı. Bu ketibelerde canlı bomba eğitimleri verilirdi. Eğitimlerde  başarılı olan çocuklara sıra numarası veriliyordu. Çocuklar bu numaraya göre kendilerini patlatacaklardı. Daha sonra beni de Fırat Kalkanı cephesine gönderdiler. Geride kalan arkadaşlarımın durumundan haberdar olamadım."

Cezaevi sorumlusu: Biz reklamını yapmadık

Bu cezaevinin idari sorumlusuyla konuşuyorum. Fotoğrafının çekilmesini ve isminin yazılmasını istemiyor. Fırat Kalkanı Harekatı ile tüm dünyanın en büyük tehlike olarak gördüğü bu örgütün çok sayıda militanını yakaladıklarını söylüyor ve ekliyor: Biz YPG gibi reklamını yapmadık. Yaptıklarımızı gazete ve televizyonlardan ilan etmedik. Teşekkür ya da ödül de beklemiyoruz. Sonuçta bu bir savaştı.